NIZOZEMSKA LEGENDA

Sjećate li se čuvenog Edgara Davidsa: Plijenio je pažnju svojim imidžom, sada je asistent Luja Van Gala

Prepoznatljiv po svojim narandžastim naočalama

Davids i Van Gal. TWITTER

Piše: A. V.

21.11.2022

Iako je bio vrstan fudbaler, Edgar Davids prvenstveno je plijenio pažnju svojim imidžom.

Krajem 1990-ih Nizozemac je važio za jednog od najboljih veznjaka na svijetu. Prešavši iz Milana u Juventus, odmah je postao miljenik Marčela Lipija (Marcello Lippi). Spoj Davidsa sa Zinedinom Zidanom (Zinedine Zidane) u veznom redu zadavao je velike glavobolje svakom Juventusovom protivniku.

Bolest oka

Onda je 1999. godine Davidsu dijagnosticiran glaukom, bolest oka koja u najgorem slučaju dovodi do sljepoće. Do toga je doveo udarac u potiljak u jednom od mečeva 1995. Glaukom se razvijao četiri godine, dok ga doktori konačno nisu uočili.

Nizozemski oftalmolog savjetovao je Davidsa nosi posebne naočale, slične onima koje nose trkači, biciklisti i snouborderi.

Uz to, zvijezdi Juventusa propisane su i jake kapi za oči, u kojima su budni djelatnici "Bjankonera" pronašli acetazolamid, zabranjeni diuretik koji pomaže u brzom uklanjanju dopinga.

Davids u periodu dok je bio igrač. TWITTER

Davids je s naočalama prvi put debitovao na prijateljskoj utakmici između belgijske i nizozemske reprezentacije. Naočale su mu definitivno donijele sreću, a i sam je vrlo brzo shvatio da novi imidž ima dovoljno potencijala za unovčavanje. Tako su se pojavile poznate narandžaste leće, koje je nosio na utakmicama nizozemske reprezentacije.

Davids je zbog narančastih naočala postao zaštitno lice na TV-u, snimao je reklame, a on i Dejvid Bekam (David Beckham) u to su vrijeme bili najtraženiji kada je marketinško tržište u pitanju.

Dubok trag

Davids je bio fantastičan igrač, zahvalan na terenu, ali činjenica je da su mu naočale i kosa ipak pomogli da ostavi duboki trag u fudbalskoj historiji.

Osim za Milan i Juventus, igrao je još za Ajaks, Barcelonu, Inter, Totenhem, Kristal Palas, a oprostio se u engleskom niželigašu Barnetu 2014. godine.

Upravo je u Barnetu započeo svoj trenerski put. Radio je još u Telstaru i Oljanenšeu, a od ove godine je pomoćnik Luju Van Galu (Louis van Gaal) u reprezentaciji Nizozemske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.