SVJETSKO PRVENSTVO

Mehmed Baždarević analizira i prognozira za "Dnevni avaz": Niko ne može nadigrati Brazil

Dugo nisam vidio jednu takvu, izuzetnu ekipu kao što su Karioke

Baždarević: Najveće iznenađenje je poraz Njemačke od Japana. Printscreen

Piše: G. Šumar

26.11.2022

Naš fudbalski stručnjak s francuskom adresom Mehmed Baždarević (62), prije analize 1. kola Svjetskog prvenstva 2022. i najave utakmica 2. runde, pohvalio je organizaciju planetarne smotre u Kataru.


Dobra organizacija

- Prije svega, želim istaknuti jako dobru organizaciju Mundijala 2022. koja je bila toliko kritikovana zbog nekih fudbalski nebitnih stvari, rekao je Baždarević u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Dobri stadioni, dobri uslovi... Također, fenomenalni su i vremenski uslovi. A što se tiče prvog kruga takmičenja, svi kažu: Ima iznenađenja... Međutim, pitanje je koliko su to iznenađenja? Najveće iznenađenje je poraz Njemačke od Japana, ali danas se to toliko izjednačilo u fudbalskom svijetu, da se rezultati nekih utakmica ni ne mogu nazvati iznenađenje. Inače, dosta se dobro igra...

Na konstataciju da nije spomenuo poraz Argentine od Saudijske Arabije, Meša dodaje:

- I to je sigurno iznenađenje... Međutim, svi koji poznaju fudbal u Saudijskoj Arabiji znaju da su to izuzetno kvalitetni igrači i ako im ostaviš malo prostora, u stanju su da ti naprave ono što su napravili Argentini. U Saudiji se igra jako dobar profesionalni fudbal, koji je organizovan na pravi način – sa dobrim igračima, sa puno novca, ali i odličnom infrastrukturom. Prema tome, to jeste bilo iznenađenje, ali takvim ekipama ne smiješ ostaviti prostora za to, jer su one u stanju da iskoriste sve ponuđeno. U tim utakmicama svaka ekipa mora biti – tako da kažem, unutra i više od 100 posto... Bit će sigurno još iznenađenja, ali ponavljam, koliko su to ona u današnjem fudbalu, jer svi su napredovali – svi idu naprijed, svi dobro rade.


Atraktivan fudbal

Analizirajući 1. kolo, Baždarević je istakao da je vidio jako dobar fudbal.

- Puno se trčalo i igralo s mnogo energije, ali malo mi je nedostajalo ono što su pokazali Francuska i Španija, a to je atraktivan fudbal – više tehnike. Mislim da će kvalitet prikazanog fudbala ići uzlaznom linijom. Igrači i ekipe su „zagrijani“, prošle su te prve utakmice.

Najbolja ekipa u Kataru je Brazil, kako to kaže nekadašnji selektor „Zmajeva“ – daleko.

- Poslije ide Francuska, koja da nije oslabljena, bila bi uz rame Brazilaca. To su moji favoriti koji su bili i prije početka Mundijala 2022. Argentinu ne bih stavljao u te dvije ekipe, ali mislim da se Mesi i društvo moraju vratiti na pravi put. Jednostavno, moraju malo drugačije organizovati i sastaviti ekipu da bi bili ono što svi mi očekujemo od njih. Španija je (pre)mlada...

Međutim, Brazil ima toliko jaku ekipu da jednostavno ne vidim ko ih može nadigrati i pobijediti. Naravno, rano je za tu vrstu komentara, ali dugo nisam vidio jednu takvu, izuzetnu ekipu kao što su Karioke – zaključio je Baždarević.


Hrvatska i Srbija

Kada su u pitanju naše komšije, Baždarević ističe da je Hrvatska bila nedorečena. 

- Hrvatskoj je falilo onog njihovog fudbala na koji smo navikli. Djelovali su kao umorni, ali oni su ipak fudbalska velesila. Jednostavno, Hrvati moraju biti favoriti. Drugačije bih postavio neke stvari, ali da ne budem previše pametan, mislim da Hrvatska mora igrati brže. Srbija je protiv Brazila igrala jako dobro defanzivno – organizovano, ali je nedostajalo malo više igre. Iako je Brazil superiorniji, moglo je biti 3:2, 3:1. Mislim da je Srbija morala uzeti malo više rizika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.