MUNDIJAL U KATARU

Mersad Selimbegović za "Avaz": Ako Srbija ne prođe dalje, to će biti zbog utakmice s Kamerunom

Belgijanci imaju kvalitet da Hrvatskoj pomrse račune, smatra bh. stručnjak

Selimbegović: Nevjerovatno je da iskusna ekipa kao Srbija ispusti vodstvo od dva gola protiv jedne afričke ekipe. KICKER.DE

Piše: A. V.

28.11.2022

Reprezentacija Srbije prokockala je dva gola prednosti protiv Kameruna (3:3) i drugi meč na Svjetskom prvenstvu u Kataru ostala bez pobjede.


Razlike sve manje

Izabranicima Dragana Stojkovića Piksija tako će u posljednjem duelu grupne faze sa Švicarskom biti neophodna pobjeda za plasman dalje. To će za njih biti finale prije finala, smatra bh. stručnjak Mersad Selimbegović (40), trener njemačkog drugoligaša Regenzburga.

- Imaju već finale u trećoj utakmici. I ova utakmica je pokazatelj Svjetskog prvenstva i fudbala, gdje se to sve razvija, da su razlike sve manje, da svako svakoga može pobijediti i iznenaditi – rekao je Selimbegović za "Avaz" i nastavio:

- Pomalo je nevjerovatno da iskusna ekipa kao Srbija ispusti vodstvo od dva gola protiv jedne afričke ekipe koja mora nešto probavati na trku, jer teško može nešto s loptom. Ako ne prođu dalje, neće to biti zbog utakmice s Brazilom ili zbog Švicarske, nego zbog ove utakmice s Kamerunom – smatra Selimbegović.

Opasna utakmica

Hrvatska se za razliku od Srbije pokazala u mnogo boljem svjetlu. Nakon mršavog remija s Marokom (0:0) na startu, izabranici Zlatka Dalića sinoć su u duelu s Kanadom pokazali pravo lice i ubjedljivom pobjedom se približili nokaut fazi. Za to će im biti dovoljan i remi u posljednjem kolu s Belgijom, što prema Selimbegoviću neće biti lako ostvarivo.

- Opasna je utakmica s Belgijom. Belgijanci su razočarali, ali oni imaju toliko kvaliteta da mogu u jednoj utakmici da se dignu i Hrvatskoj pomrse račune. Nisu sinoć Hrvati tako dobro odigrali koliko je Kanada podbacila. Oni jednostavno nisu uspjeli da nametnu taj ritam. Prerano su dali gol, pa su onda htjeli da igraju nešto što inače ne igraju, tako da su sami sebe s plana A prebacili na plan B, koji je odgovarao Hrvatskoj. Hrvatska je vidjela gdje su oni ranjivi i svojim iskustvom su ih jednostavno dovodili u situacije gdje ovi nisu mogli da se brane. Pravili su greške. To protiv Hrvatske koja ime pojedince kao što su Modrić, Kramarić, Perišić ne prolazi. Ako ne uspijete da ih uduplate ili s trojicom igrača napravite pritisak, oni se oslobode – riječi su Selimbegovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.