ORLOVIMA GORI POD NOGAMA

Može li i Srbija: Ove reprezentacije su pred posljednje kolo grupne faze imale bod, a na kraju su prolazile dalje

Turska je 2002. u posljednjem kolu pobijedila i prošla dalje, a na kraju je došla do bronze

Mitrović: "Orlovi" moraju pobijediti Švicarsku. Anadolija

Piše: E. Ć.

28.11.2022

Fudbalska reprezentacija Srbije prokockala je pobjedu protiv Kameruna (3:3) u okviru 2. kola grupne faze Svjetskog prvenstva, te tako zakomplikovala svoju situaciju.

Srbija će u posljednjem kolu grupne faze igrati protiv Švicarske, koja će danas odigrati svoju utakmicu 2. kola protiv favorizovane selekcije Brazila.


"Orlovi" su imali 3:1, pobjedu u svojim rukama protiv Kamerunaca, a onda su sve upropastili. Tako da će izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija u posljednje kolo ući sa samo jednim bodom. Srbiji će biti teško, u posljednjem kolu će morati pobijediti Švicarsku. 

Prisjetili smo se kroz historiju koliko reprezentacija je izborilo plasman u narednu rundu sa četiri osvojena boda. Naročito su zanimljive one reprezentacije koje su se u posljednjem kolu grupne faze "spašavale".

Reprezentacija Grčke je na Mundijalu u Brazilu 2014. godine u posljednje kolo ušla sa samo jednim bodom, a onda su Grci pobijedili Obalu Slonovače (2:1) i to golom Andreasa Samarisa u trećoj minuti sudijske nadoknade s penala. Samaris je dao i prvi gol za Grčku, dok je za Obalu Slonovače bio strijelac Vilfrid Boni (Wilfred Bony).

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Reprezentacije Turske i Paragvaja su "glave spašavale" u posljednjem kolu Svjetskog prvenstva održanog u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. 

Paragvaj je bio u grupi sa Španijom, Južnom Afrikom i Slovenijom, a pred posljednji susret grupne faze i duela sa Slovenijom imao je samo jedan bod. Paragvajci su onda savladali Sloveniju sa 3:1, dvostruki strijelac je bio Rafael Kuevas (Cuevas), dok se u strijelce upisao i Horhe Kampos (Jorge Campos).


Standings provided by Sofascore

Turska je u Južnoj Koreji i Japanu došla do bronzane medalje, a jedva je prošla grupnu fazu. U posljednje kolo ušli su sa samo bodom (remi sa Kostarikom), a onda su Turci uvjerljivo pobijedili Kinu sa 3:0 i na kraju išli sve do bronze. Junaci Turske bili su Hasan Sas, Bulent Korkmaz i Umit Davala.

Standings provided by Sofascore

Sjedinjene Američke Države su 1994. godine bile domaćin Svjetskog prvenstva, a tada se Mundijal igrao po nešto drugačijem formatu - bilo je manje učesnika samim tim i manje grupa, a u narednu rundu iz grupa su, osim dvije najbolje ekipe, išle i najbolje trećeplasirane.

Zanimljivo da su u grupi E po četiri boda imale sve četiri selekcije - Meksiko, Irska, Italija i Norveška, ali su zbog gol razlike kao prvoplasirane dalje išle ekipe Meksika i Irske, dok je Italija prošla dalje kao najbolja trećeplasirana reprezentacija.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.