SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Novi raspored Mundijala: Kome šta treba za prolaz dalje

Hrvatska i Srbija se bore za narednu rundu, "Vatreni" u boljoj poziciji od "Orlova"

Mogu li komšije do naredne runde. Twitter / MN Press

Piše: E. Ć.

29.11.2022

Utakmicom Portugala i Urugvaja (2:0) kompletirano je drugo kolo grupne faze Svjetskog prvenstva. Od sutra počinje treće i odlučujuće kolo koje će se igrati po novom rasporedu.

Naime, utakmice posljednjeg kola iste grupe se moraju igrati u isto vrijeme, da bi se smanjila mogućnost za manipulaciju, tako da će se svi mečevi igrati u dva termina - u 16 i 20 sati.

U treće kolo kao sigurni prolaznici u narednu rundu ulaze selekcije Francuske, Brazila i Portugala, dok sve ostale reprezentacije imaju neke svoje kalkulacije.

Prije nego pređemo na kalkulacije po grupama, podsjetimo da je prvi kriterij u slučaju istog broja bodova gol-razlika, a ukoliko je i ona identična, gleda se međusobni omjer.

Grupa A (Nizozemska, Ekvador,  Senegal, Katar): Nizozemska igra protiv Katara i dovoljan joj je i bod da ovjeri plasman dalje. Senegalci će protiv Ekvadora morati ići na pobjedu. 

Grupa B (Engleska, Iran, SAD, Vels): SAD igra protiv Irana i za prolaz dalje morat će pobijediti. S druge strane postoji scenarij po kojem bi Iran prošao dalje i s remijem, ali tada Vels ne bi smio pobijediti Englesku.

Grupa C (Poljska, Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko): Argentina i Mesi nisu sigurni. Treba im pobjeda da sa sigurnošću čekiraju kartu za narednu rundu. Odgovara im i remi, ali da Meksiko u tom slučaju pobijedi Saudijsku Arabiju. Ukoliko Argentina izgubi od Poljske, ispada bez obzira na ishod meča Meksika i Saudijske Arabije.

Poljskoj igra bod. Saudijska Arabija bi prolaz dalje ovjerila pobjedom, a dovoljan je i remi ukoliko Argentina izgubi od Poljske. Meksiko je u najlošijoj situaciji. Meksikanci moraju pobijediti Saudijsku Arabiju i onda navijati da Argentina neće pobijediti Poljsku.

Grupa D (Francuska, Australija, Danska, Tunis): Francuzi su već ovjerili prolaz dalje. Australija bi im se pridružila u osmini finala u slučaju pobjede, a igra im i remi ukoliko Tunis ne savlada Francusku. Danci su moraju slaviti protiv Australije i nadati se da Tunis neće biti bolji od Francuske. Tunis bi prošao dalje u slučaju da pobijedi Francusku, a da Australija ne dobije Dance. 

Grupa E (Španija, Japan, Kostarika, Njemačka): Japan ovdje ima jednostavnu sliku pred sobom - pobijedi li ide dalje, izgubi li ispada. Remi odgovara u slučaju ako Kostarika ne savlada Njemačku. Špancima je dovoljan bod protiv Japana, ispali bi jedino u slučaju njihovog poraza od Japana i pobjede Kostarike nad Njemačkom. Kostariki treba pobjeda, a u najgoroj situaciji je Njemačka. "Elf" mora pobijediti i navijati za Španiju protiv Japana.

Grupa F (Hrvatska, Maroko, Belgija, Kanada): Kanada nema ni teorijske šanse da prođe grupu, ali su tu da smetaju Maroku. Maroku odgovara bod protiv Kanade, može i izgubiti ako Belgija bude poražena u duelu s Hrvatskom. Našim komšijama je za prolaz dovoljan bod, mogli bi i izgubiti, ali u tom slučaju bi morali navijati za Kanadu. Belgija mora pobijediti. Postoji opcija da Belgija remizira, ali tada bi Kanada morala savladati Maroko.

Grupa G (Brazil, Švicarska, Kamerun, Srbija): Brazilci su ovjerili plasman u narednu rundu i posljednjem meču igraju s Kamerunom, kojem igra samo pobjeda protiv "Karioka" i da Švicarska ne dobije Srbiju. 

Našim komšijama igra samo pobjeda protiv Švicarske, koja s druge strane može izboriti osminu finala i samo sa bodom, pod uslovom da Kamerun ne napravi iznenađenje protiv Brazila.

Grupa H (Portugal, Gana, Južna Koreja, Urugvaj): Portugalci su izborili osminu finala. Ronaldo i društvo će u posljednjem kolu grupne faze igrati protiv Južne Koreje kojoj treba pobjeda, ali joj treba rezultat s meča Gane i Urugvaja. Odgovara im remi, ali i pobjeda Urugvaja. 

Urugvaj mora pobijediti Ganu, ali im treba i trijumf Portugala. Gana je u najboljoj situaciji kada je riječ o borbi za 2. mjesto. Afričkoj reprezentaciji je dovoljan i bod protiv Urugvaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.