NAPUSTIO MOSTARSKI KLUB

Sergej Jakirović više nije trener Zrinjskog, preuzima Rijeku?

Jakirović se nakon posljednje utakmice u prvom dijelu sezone otišao pozdraviti navijače Zrinjskog, što su mediji protumačili kao dokaz njegovog odlaska

Jakirović: Tokom igračke karijere nastupao za Rijeku. Denis Kapetanovic/PIXSELL

A. Č. / Hina

29.11.2022

Hrvatski nogometni trener Sergej Jakirović napustio je klupu Zrinjskog, prvaka bosanskohercegovačke Premijer lige. 

- Jakirović više nije trener Zrinjskog - potvrdili su za HINA-u iz uprave kluba. 

Odlazak stratega nogometnog prvaka BiH najavljivao se mjesecima.

Jakirović je s mostarskim klubom prošle sezone osvojio prvenstvo BiH, a na prvom mjestu nalazi se i nakon jesenskog dijela aktualne sezone. Imao je potpisan ugovor do sredine 2023. godine. Brojni mediji pisali su kako će preuzeti Rijeku, koja se nakon polovice sezone SuperSport HNL-a nalazi na osmom mjestu. 

Podsjetimo, Jakirović je tokom igračke karijere nastupao za Rijeku.

Riječki klub na početku sezone vodio je Dragan Tadić. Nakon što je smijenjen, došao je talijanski trener Serse Cosmi, no ni on nije dugo ostao, što znači da bi Jakirović mogao postati treći trener Rijeke ove sezone.

Kraj polusezone

Zrinjski je u posljednjoj utakmici prvog dijela sezone pobijedio Borac iz Banje Luke 1:0. Jakirović je nakon utakmice otišao pozdraviti navijače Zrinjskog, što su mediji protumačili kao dokaz njegovog odlaska.

- Kraj je polusezone i normalno je da se želiš oprostiti od navijača, zahvaliti im za podršku u ovoj godini - prokomentirao je Jakirović, ali i dodao: 

- Rekao sam i prije utakmice da imam ugovor sa Zrinjskim i ne skrivam da imam ponuda. Kroz ovu sedmicu će se sve znati.

Jakirović je trenersku karijeru počeo u drugoligašu iz Sesveta, da bi nakon toga poveo Goricu u rangu više. Ondje se zadržao od juna 2018. do februara 2020. Kratko je vodio i Maribor, a od decembra 2020. bio je trener Zrinjskog, piše Index.hr.

Napravio čudo

Prošle je sezone napravio čudo i odradio najbolju sezonu u povijesti bosanskohercegovačkog prvenstva. U 33 utakmice imao je 26 pobjeda, šest remija i jedan poraz te je s 27 bodova razlike (ukupno ih je imao 84) osvojio ligu. Skoro je i u Europi prvi put ušao u grupnu fazu, ali je u play-off rundi izgubio na penale od Slovana iz Bratislave.

Kao novi trener mostarskog kluba, koji je osam puta osvajao prvenstvo BiH, spominje se 49-godišnji Vinkovčanin Krunoslav Rendulić, koji je u karijeri trenirao Istru 1961, Šibenik i Goricu, a kao igrač nastupao za Osijek, Hajduk i Rijeku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.