KO JE JOŠKO GVARDIOL

Ni Betmen, ni Zoro: Hrvatska ima svog heroja s maskom za kojeg će se u budućnosti boriti najjači klubovi

U više navrata je istakao kako bi, da nije fudbaler, krenuo očevim stopama i postao - ribar

Gvardiol: Fenomenalna partija. Twitter

Piše: E. Ć.

1.12.2022

Fudbalska reprezentacija Hrvatske izborila je plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što je u posljednjem kolu remizirala sa Belgijom (0:0).

"Vatreni" će dalje s druge pozicije, a jedan od najzaslužnijih za prolaz dalje je fenomenalni defanzivac Joško Gvardiol. Prosto je nevjerovatno kako igra Gvardiol koji ima svega 20 godina, ali da, istina je - radi se o igraču rođenom 23. januaru 2002. godine. 


Hrvatska ima neprocjenjivo blago u svojoj defanzivnoj liniji, a za potpis Gvardiola će se u budućnosti boriti najjači klubovi. Odigrao je fenomenalnu partiju, a posebno se istakao u samom finišu, kada je odličnom intervencijom izbacio loptu ispred Romelua Lukakua koji bi to vrlo vjerovatno pospremio u mrežu. Tako je Gvardiol spasio Hrvatsku, jer da su "Vatreni" primili gol, ispali bi.


Gvardiol je bio aktivan i u organizaciji igre. Imao je 62 dodavanja i visokih 92 posto tačnosti svojih pasova. Imao je dva starta i čak devet čišćenja, a zabilježio je i jedan dribling. 

Fudbalska javnost oduševljena je partijom mladog Hrvata. Bili su i ranije upoznati s njegovim umijećem, naročito kada je odjeknula vijest da ga želi Pep Gvardiola (Guardiola) u Mančester sitiju, te da su "Građani" za njega ponudili 80 miliona eura. 

Inače, Gvardiol je trenutno član Lajpciga koji ga je doveo iz Dinamo Zagreba u transferu vrijednom oko 19 miliona, a prema podacima specijaliziranog portala "Transfermarkta", sjajni defanzivac vrijedi 60 miliona eura i najvrijedniji je Hrvat na fudbalskoj sceni. 

Inače, Gvardiol je sin ribara Tihomira, koji je rodom iz Novigrada pokraj Zadra gdje je ovaj sjajni fudbaler provodio ljeto. Majka Sanja je Zagrepčanka i zaposlenica kompanije koja se bavi veleprodajom, a ima i dvije sestre - Lorenu i Franku.

Ranije je izjavljivao, da nije uspio u fudbalu, sigurno bi krenuo očevim stopama. Zapravo je njegov otac Tihomir "krivac" što se Gvardiol počeo baviti fudbalom. Tihomir Gvardiol se rekreativno bavio fudbalom, a Joška je, kada je napunio šest godina, odveo na trening u klub Trešnjavka.

Kako tamo nije bilo igrača njegovog uzrasta, Gvardiol je igrao sa starijim kolegama, a onda je 2010. godine dobio poziv zagrebačkog Dinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.