ORLOVIMA SLOMLJENA KRILA

Razočaravajući Mundijal za Srbiju: Od "dajte Brazil da se igramo" do eliminacije već u grupi

Srbija je u prvoj rundi takmičenja primila čak osam golova, po tom parametru gora je jedino Kostarika (11)

Razočarenje "Orlova". AP

Piše: E. Ć.

2.12.2022

Fudbalska reprezentacija Srbije razočaravajuće po svoje navijače takmičenje na Mundijalu u Kataru završila je već u grupnoj fazi. "Orlovi" su nakon odličnih kvalifikacija, u kojima su u grupi završili ispred Portugala, te dobrih partija u Ligi nacija, u Katar stigli s velikim očekivanjima.

Navijači su iščekivali prvu utakmicu Mundijala, uzvikujući "dajte Brazil da se igramo", a onda su ih njihovi ljubimci razočarali. Od "dajte Brazil da se igramo" do ispadanja već u grupnoj fazi. Ponovo je krvnik "Orlova bila Švicarska, koja ih je izbacila i u Rusiji prije četiri godine.

Navijači u Srbiji su se vjerovali u sjajan nastup svojih fudbalera na Mundijalu, neki su se potajno nadali i medalji, a na kraju su dobili samo "šamar" za, neki će reći, povratak u realnost. 


Očekivanja su bila ogromna, a Srbija je na kraju osvojila samo bod. I to onaj protiv Kameruna u utakmici u kojoj su imali prednost od 3:1. Na kraju je Srbija primila čak osam pogodaka u grupnoj fazi i po tom parametru gora je jedino Kostarika koja je primila 11 golova. U konačnici, od Srbije su gore samo reprezentacije Velsa (jedan bod, ali lošija gol razlika), Kanade (0) i Katara (0).

Istina, selektor "Orlova" Dragan Stojković Piksi imao je i peh da su se neki važni fudbaleri povrijedili - Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Filip Kostić, pa nisu bili potpuno spremni, a tokom Mundijala nezgodan udarac je dobio i Sergej Milinković-Savić. Odbrana je također bila rasulo, jedina pozitivna tačka je Strahinja Pavlović, a kada je on izašao u 2. kolu protiv Kameruna, također zbog povrede, raspala se zadnja linija i Kamerunci su postigli dva gola.

Također, mnogo negativne atmosfere bilo je oko reprezentacije Srbije, pa je sigurno i to utjecalo da Dragan Stojković Piksi i njegov stručni štab imaju otežan posao. No, bilo kako bilo, Srbija je među reprezentacijama koje su najviše podbacile na ovom Mundijalu.


Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.