SVJETSKO PRVENSTVO

Stojković: To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako

Ne bih sjedio ispred vas da se osjećam osramoćeno, bezvrijedno, ili poraženo, rekao je Piksi

Dragan Stojković Piksi. FSS

G. Š.

5.12.2022

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi danas se nakon povrataka iz Katara obratio medijima.

- Neko ko je odgovoran, a sebe smatram odgovornim, sazvao sam konferenciju za štampu iz dva razloga. Prvi je poštovanje prema medijima, a drugi je taj što želim javnosti iz prve ruke da objasnim sve utiske, rekao je Piksi i dodao: 

Za 20 mjeseci smo uspjeli da ostvarimo dva od tri cilja

- Za 20 mjeseci smo uspjeli da ostvarimo dva od tri cilja. Prvi je bio da u teškoj grupi završimo kao prvi i kvalifikujemo se za Mundijal. Drugi cilj, prvo mjesto u grupi Lige nacija. Treći cilj je bio prolazak iz grupe na SP i u rezultatskom smislu nismo uspeli.

Da li je Piksi u Dohi bio selektor na kojeg smo navikli, pun emocija, harizme?

- To nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zašto je to tako. Ti razlozi počinju da me brinu početkom novembra, od 14. novembra kada smo se našli ovdje. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Izuzetno važne karike našeg tima, njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo, da bi teško bilo očekivati da uopšte igraju. Ali nerealno bi bilo ne povesti ih u Katar. Oni su obradovali Srbiju u Lisabonu... Zato nisam bio svoj. Nisam mogao to javno da govorim, ali sam bio svjestan da će biti jako teško osvojiti to drugo mjesto u grupi. Znao sam da neću imati taj timski duh...

- Govorili smo da smo spremni, jer to strani mediji i ekipe čitaju. To bi po mnogima značilo da tražimo alibi. Željeli smo da sačuvamo vjeru da ćemo prevazići probleme. To je ipak bilo nemoguće. Svi smo znali da je Brazil apsolutni favorit - druge fudbalske dimenzije, i tačno se znalo između koga će se voditi borba za drugo mjesto... U drugoj utakmici protiv Kameruna smo uprkos svi problemima imali pozitivan rezultat. Zašto nismo iskoristili šansu, ostaje da se analizira... Da se vidi zašto je došlo do grešaka u taktičko odbrambenoj igri, velike greške i olako poklanjanje golova... Igračima čestitam, dali su maksimu, trčali u prosjeku 117 km po utakmici i tu se vidi želja... Sami smo krivi za scenario protiv Kameruna... Tu će morati da se prave korekcije i takve greške ne smiju da se ponavljaju ni u manje važnim utakmicama. Da smo zdravstveno bili na mjestu, drugačija bi situacija bila. Postigli smo pet golova...

Nismo bili spremni na neki dalji korak

Da li je ste razmatrali da povedete neke druge igrače?

- Bilo je razmišljanja na tu temu, ali po nekim prognozama i uvjeravanjima da će sve biti OK i da ima vremena za oporavak, odlučili smo se za ovaj sastav. Lista od 26 igrača koja je napravljena nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, trezveno je napravljena, hladne glave i to su igrači koji su iznijeli teret kvalifikacija. Prvi put u novijoj historiji našeg fudbala nije bilo primjedbi na spisak. Imam stav, pošteno radim posao za dobrobit srpskog fudbala. 

I vi mediji ste sami konstatovali da je to jedna realna lista... Nemam nikakvu grižu savjesti, svi koji su se našli na spisku, tu su zasluženo. Veliki uspjeh smo napravili samim plasmanom na Mundijal i toga ćemo biti svjesni tek za nekoliko godina. Neću dozvoliti da nam neko negira plasman u A ligu nacija, među najbolje reprezentacije Evrope. 

Čak i da smo prošli grupu, kasnije ništa ne bismo uradili. Nismo bili spremni na neki dalji korak. Ne bih sjedio ispred vas da se osjećam osramoćeno, bezvrijedno, ili poraženo. Mi jesmo izgubili, ali nismo poraženi. Koračamo uzdignute glave i nemamo čega da se stidimo. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg moramo da izvučemo pouke. Spoljni faktori koji su priželjkivali rezultatski neuspjeh su dočekali svojih pet minuta da omalovažavaju, ali to neće poremetiti jednu zdravu grupu. 

Nećemo dozvoliti da nas neko ruši. Ne postoji tragedija u sportu. Dostojanstveno moramo da istrpimo sve, kao što smo bili dostojanstveni u pobjedama i nismo letjeli. Neki moji prethodnici su kritikovani za defanzivnu, loš fudbal, dekadenciju. Sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal i ponašamo se najbolje što možemo. Bilo je igrača koji nisu učestvovali u kvalifikacijama, ali nije bilo realno da se nađu tu ispred igrača koji su naše perjanice, udarne igle... - zaključio je Piksi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.