PORUKA PODRŠKE

Pele čestitao Nejmaru na podvigu i zatražio od njega da nastavi igrati za Brazil

Nastavi nas inspirirati, a ja ću podizati šake u zrak zbog svakog gola koji postigneš, napisao je legendarni fudbaler

Nejmar: Nije mogao zaustaviti suze. TWITTER

A. V.

10.12.2022

Legendarni brazilski fudbaler Pele čestitao je Nejmaru (Neymar) što se izjednačio s njime po broju postignutih pogodaka te zatražio od njega da ne napušta reprezentaciju Brazila.

- Nastavi nas inspirirati, a ja ću podizati šake u zrak zbog svakog gola koji postigneš, kao što sam radio i u svakoj utakmici u kojoj si bio na terenu - napisao je na Instagramu 82-godišnji Pele, koji se od 29. novembra nalazi u bolnici u Sao Paulu zbog narušenog zdravlja.

Nejmar je u petak u 106. minuti produžetka zabio gol za vodstvo Brazila od 1:0 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske, čime se sa 77 zabijenih golova za reprezentaciju izjednačio s Peleom.

Hrvatska je, međutim, izjednačila u 117. minuti pa pobijedila na jedanaesterce nakon čega je 30-godišnji Nejmar zaplakao pa izjavio da ne može sa sigurnošću reći da će nastaviti igrati za Brazil.

- Gledao sam te kako odrastaš, navijao za tebe svaki dan i sad ti napokon mogu čestitati zbog izjednačenja mog broja golova postignutih za Brazil. Obojica znamo da je to puno više od samog broja. Naša dužnost kao sportista je inspirirati, danas kolege, sutra novu generaciju i sve one koji vole naš sport - napisao je Pele.

Poraz Brazila izazvao je veliko razočarenje u toj južnoameričkoj zemlji gdje su se nadali osvajanju šestog naslova svjetskog prvaka. Brazil je, međutim, ispao u četvrtfinalu baš kao i na prošlom prvenstvu 2018. godine.

Pele, koji je s Brazilom bio svjetski prvak 1958., 1962. i 1970., nastojao je ohrabriti zvijezdu francuskog PSG-a.

- Nažalost, ovo i nije najsretniji dan za nas, ali ti ćeš zauvijek biti inspiracija onima koji dolaze. Što više vrijeme prolazi, to je ostavština veća. Rekord sam postavio prije gotovo 50 godina i sve dosad niko mu se nije približio. Ti si dečko uspio - napomenuo je Pele.

Brazil je posljednji put podigao pehar svjetskog prvaka prije 20 godina.

- Ti znaš, kao što i ja znam, da ne postoji broj koji može nadmašiti sreću igranja za našu zemlju. Ja imam 82 godine i nakon toliko puno vremena nadam se da sam te inspirirao da dođeš ovako daleko. Više od toga, nadam se da će tvoj uspjeh nadahnuti milione koji te prate da pokušaju napraviti ono što je naizgled nemoguće - poručio je Pele koji je na žutom dresu nosio zeleni broj 10, koji sada nosi Nejmar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.