SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Enrike: Ne želim još jedno finale između Francuske i Hrvatske

Bilo bi užasno da Maroko osvoji, iako se niko ne bi iznenadio da uđu u finale, rekao je sada već bivši selektor Španije

Luis Enrike. Twitter

G. Š.

13.12.2022

Eliminacija u osmini finala Svjetskog prvenstva 2018. godinebila je povod Španiji za restart i novo lice na selektorskoj klupi. Četvorogodišnji mandat povjeren je Luisu Enrikeu čiji je zadatak bio da ciklus zaokruži iskorakom na Mundijalu u Kataru. Ipak, eliminacija na tom koraku, ovaj put od Maroka, poslije penala, bila je povod za rastanak Crvene furije i dosadašnjeg stratega.


Napadači su dugo aktuelna tema

Odluka čelnika Fudbalskog saveza Španije da ne produže ugovor sa Enrikeom i da upražnjeno mjesto prepuste Luisu de la Fuenteu zatvorila je četvorogodišnji ciklus, a doskorašnji selektor u javnost je izašao prvi put od rastanka gostjujući u emisiji poznatog španskog strimera Ibaija Lanosa. Tokom praktično dva sata razgovora španski strateg se dotakao brojnih tema među kojima su naravno bili i odlazak sa čela nacionalnog tima i dalji planovi.

- Loša stvar je što za 90 minuta ili 120, kao što je slučaj, sve može da ode dođavola, rekao je Enrike i dodao:

- Nismo odigrali dobru utakmicu protiv Maroka, ali imam pozitivno mišljenje o našem izdanju na Svjetskom prvenstvu. Sa timom sam bio četiri godine i sada je vrijeme da se povuče crta, veoma sam zadovoljan i spokojan kada se osvrnem na ono što sam postigao i pokušao. Uspjeli smo da vratimo entuzijazam i želju, ponovo smo postali tim, rekao je Enrike.

Duel sa Marokom okončan je tek poslije penal serije u kojoj su bolji bili igrači afričke selekcije.

- Napadači su dugo aktuelna tema. Mi smo mogli da postignemo gol protiv Maroka, ali sam bio zadovoljan ofanzivcima koje sam imao - Morata, Asensio, Feran, Ansu, Niko Vilijams... Poslije eliminacije nisam mogao da pričam, da bilo šta analiziram. Samo sam tešio igrače. Bio je to jedan od najdelikatnijih trenutaka i pao mi je posebno teško. Iako su igrači ostavili pozitivan utisak, eliminisani smo. Kako da dođem i da im kažem da su pogriješili. Podržao sam igrače. Ako igrač i nije odigrao dobro odgovornost je moja, rekao je bivši selektor Španaca.


Trudio sam se da uzmem one najbolje

U penal seriji Španija nije realizovala nijedan jedanaesterac. Neprecizni su bili Sarabija, Soler i Buskets, a Enrike ističe da je teško podnio igru živaca.

- Sjedio sam na klupi i gledao rezultat. Na osnovu reakcije publike znao sam da li je gol ili nije. Podnio sam to prirodno. Morali smo da prihvatimo rezultat, a sve to dobra je lekcija za najmlađe. Ima onih koji ne znaju da pobijede ili izgube, a mi ih učimo da se nose i sa jednim i sa drugim.

Doskorašnji selektor Španije potom je govorio i o fudbalerima koje je odabrao za izazove na Svjetskom prvenstvu.

- Mogli smo i bolje, naravno. Trudio sam se da uzmem one najbolje i one za koje sam smatrao da mogu da prenesu moju ideju. Većina izabranih igrača je dogovorena sa mojim štabom i svi smo saglasni. Među 26 fudbalera koje sam poveo sada bih jednog izostavio, a poveo drugog. Sada to mogu da kažem, mada ne želim da otkrijem koga. Od jednog igrača nisam video ono što sam očekivao.

Očekivano, poslije eliminacije je uslijedio razgovor sa predsjednikom Fudbalskog saveza Španije Luisom Rubialesom.

- Potpisao sam četvorogodišnji ugovor. Poslije Evropskog prvenstva su htjeli da stavimo paraf na obnovu, ali sam rekao da ćemo sačekati da razgovaramo poslije Svjetskog prvenstva. Nije bilo pregovora. Rekli su mi da neće biti ponuda tako da nisam morao da donosim nikakvu odluku. Mislio sam da ću morati da donesem odluku, ali nije bilo potrebno.

Enrike je potom istakao da ga posebno raduje veza sa navijačima i osjećaj bliskosti koji je ostvaren.

- Mogu da govorim samo pozitivne stvari o reprezentaciji. Kada je u pitanju povrratak... Ko zna šta život nosi. Naravno da bih se vratio, ali se nadam da će De la Fuente ostvariti uspjeh koji zaslužuje. Fenomenalan je i u potpunosti mu vjerujem.

Polufinalisti nisu bolji od Španije

Pred polufinalne mečeve, Španac ne skriva razočaranje što njegov doskoršnji tim nije u pomenutom društvu.

- Osjećam da smo propustili veoma dobru priliku. Gledam polufinaliste i ne vidim ništa bolje timove od našeg. Žao mi je zbog igrača. Od prvog dana smo pokušavali da ih ubjedimo da postoje realne šanse da osvojimo. U prvoj fazi smo bili na dobrom nivou, ali nam je protiv Maroka nedostajao gol.

Polufinalni dueli Argentine i Hrvatske, odnosno Francuske i Maroka pretposljednji su korak do trona, a Enrike je iznio očekivanja po pitanju završnice Mundijala.

- Ne želim još jedno finale između Francuske i Hrvatske. Bilo bi užasno da Maroko osvoji, iako se niko ne bi iznenadio da uđu u finale. Pogledajte kako lud, ali potpuno zaslužen uspjeh je iza njih. Volio bih da Argentina osvoji Svjetsko prvenstvo zbog Mesija i onoga što znači za fudbal.

Na kraju, Enrike je otkrio dalje planove.

- Reprezentacija je bila san. Ova faza je završena i sačekat ću početak sljedeće sezone. Vrata se zatvaraju, ali se otvara prozor. Osjećao sam se veoma cijenjenim. Imam želju da se okušam u klupskom fudbalu, da mogu da sa većom finoćom i preciznošću razvijam ono što sam uradio u reprezentaciji, rekao je Luis Enrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.