ČUVENI SALT BAE

Ko je nepozvani gost koji se pojavio na proglašenju u Kataru: Makni se, ne smiješ biti tu

Slikao se s igračima, dodirivao i ljubio trofej svjetskog prvaka...

H. J. I.

21.12.2022

Čuveni Nusret Gokče: Naljutio fanove fudbala. Instagram

Mnogi fanovi nogometa, ali i oni koji to zapravo nisu, ostali su iznenađeni jednom scenom s proglašenja pobjednika na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Naime, slavni turski kuhar Nusret Gokče (Gökce), poznatiji kao Salt Bae, pojavio se na dodjeli medalja i pehara argentinskim nogometašima. Ne samo da se pojavio, već je i dodirnuo pehar, stavljao medalje u usta...

U trenucima nakon velike pobjede nad Francuskom, Argentinci su se pripremali za veliko slavlje s peharom kojeg su podignuli treći puta u svojoj historiji. Na terenu su već bili članovi njihovih porodica, a Salt Bae je bio viđen kako ganja igrače i želi se s njima slikati. Ovo je razljutilo navijače širom svijeta. 

Ko je u stvari taj čovjek? Salt Bae je postao slavan nakon memea u kojem na sebi svojstven način, s nešto veće visine, preko lakta sipa sol u različitu hranu. Otkako je taj meme ugledao svjetlo dana, čovjeka na Instagramu prati 50 miliona ljudi, a svoje restorane ima širom svijeta, pa i u Dohi, mjestu gdje se održavao Mundijal.

- Kao jedan od najpoznatijih simbola u svijetu sporta, uključujući i njegovo bogato naslijeđe, trofej FIFA Svjetskog prvenstva može dodirnuti i držati jako uzak krug ljudi. To uključuje samo nogometaše - sadašnje i bivše svjetske prvake, kao i šefove/poglavare država, odnosno službenike FIFA-e.

Sličnu stvar 2014. godine nalik na turskog kuhara napravila je Rihana. Pjevačica je nakon pobjede Njemačke u produžetku nad Argentinom u finalu Mundijala u Brazilu također dodirnula trofej, mada joj to nije bilo dopušteno. Nije poznato kako će završiti priča s Turčinom i hoće li FIFA poduzimati neke sankcije, ali neki od kometara ispod njegovih najnovijih objava na Instagramu dočaravaju šta svijet misli o njegovim potezima nakon finala u Dohi.

- Ko je uopće taj čovjek? Stavlja sol u juhu, naplaćuje je kao suho zlato i onda dolazi sliniti po trofeju? Ko ga je uopće pustio na teren? Makni se od Mesija, čovječe! - samo su neki od komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.