REZIMIRAO SP

Zoran Vujović za "Avaz": Hrvatska je na Mundijal došla čistih glava za razliku od Srbije

Srbijance koče sporedne stvari, a Piksi je uradio najgoru stvar koju jedan trener može uraditi, rekao je legendarni igrač Hajduka

Zoran Vujović sa dresom Dijega Maradone. PRIVATNI ALBUM

Piše: A. Vatreš

22.12.2022

Spektakularnim finalom, u kojem je Argentina nakon penala savladala Francusku i osvojila svoju treću svjetsku titulu, u nedjelju je spuštena zavjesta na Mundijal u Kataru.

Mirisalo na dogovor

Bivši jugoslovenski reprezentativac i legenda splitskog Hajduka, Zoran Vujović (64) smatra da “GaučosI” isprva nisu odavali utisak da mogu do završnice.

- Ovo Svjetsko prvenstvo je bilo jako neizvjesno, odnosno događala su se velika iznenađenja. Za Francusku sam bio siguran da će ići do kraja, znajući da ima jako dobru ekipu i iskustvo. Argentina nakon početnih igara nije odavala utisak kao neka ekipa koja bi mogla igrati finale – rekao je Vujović za "Dnevni avaz".

Priče o sudijskom "guranju" Argentine za njega nisu neosnovane, naročito ako se pogleda finalna utakmica.

- Te priče u startu da je Mesiju zadnje prvenstvo, da nikada nije osvojio itd., itd., može se tumačiti da je mirisalo na neki dogovor. Nije mi bilo ni na kraj pameti. Kako možete prevariti tolike ljude koji vas gledaju... Međutim, uvjerenja sam da je bilo nešto trulo na tom Svjetskom prvenstvu. Ono što se pričalo nezvanično, kada pogledate i promislite, moglo bi to vrlo lako biti istina – smatra Vujović.

Odao je priznanje hrvatskoj reprezentaciji, koja je osvojenom bronzom za njega premašila očekivanja.

- Kada se odlazilo tamo ja sam lično smatrao uspjehom i da se plasiramo u osminu finala, jer je tu bilo novih igrača, neki su bili povrijeđeni, a ni odbrana nam nije djelovala najbolje. Ne smije se zaboraviti da je ovo turnirski način takmičenja, tako da su se igrači puno trošili. Igrali smo dvije utakmice zaredom produžetke. I ja sam nekad s reprezentacijom igrao produžetke. To su agonije. Bojite se izaći u napad da vam protivnički igrač ne bi utrčao iza leđa, odnosno imate li snage da se vratite. Trebalo je to sve izdržati – istakao je Vujović.

Rodoljubni naboj

Za razliku od Hrvatske, Srbija je uprkos velikim očekivanjima takmičenje okončala u grupi, a Vujović smatra da više nije ni zaslužila.

- Svako od nas ima očekivanja i to je logično i ljudski. Od njihovog očekivanja jedino je to ostalo. Oni ni u glavi, ni tehnički, ni taktički nisu bili spremni za ovo takmičenje. Natpisi kako su “skakali” jedan drugom po ženama, da li je to trebalo procuriti u javnost? Osim toga, imaju jako slabu odbranu. Nisu zaslužili. Kada želite drugome da mu krava crkne, odnosno da izgubi utakmicu, to se vraća na neki način. Oni su se puno počeli baviti time. Pustimo politiku političarima, pustimo rat generalima... Stvaraju jako lošu energiju koja ih osobno razara – smatra Vujović.

Nije mu se svidjelo ni ponašanje srbijanskog selektora Dragana Stojkovića Piksija.

- Mislim da je hrvatska reprezentacija ušla u turnir čistih glava za razliku od Srbije. Imamo izražen taj rodoljubni naboj. Igramo kad je najteže, što reprezentaciju Hrvatske razlikuje od reprezentacije Srbije. Mi imamo jednog trenera koji je jako ponizan, respeketira svakoga. S druge strane, Piksi mi je bio drag kao igrač i znamo se, međutim, nije mi se svidjelo njegovo ponašanje na klupi kad psuje – znamo već šta, a onda kompletnu krivicu prebacuje na igrače. To je najgora stvar koju jedan trener sebi može dopustiti. Mislim da su mu na neki način igrači i okrenuli leđa. Te sporedne stvari ih koče – dodao je Vujović.

Ne čudi me uspjeh Maroka

Mnoge reprezentacije su ga iznenadile, ali ne i Maroko.

- Ne mogu shvatiti da jedna Njemačka, Španija, Portugal nisu došli do završnice. To su velika iznenađenja. Ne mogu kazati da je to stvar umora. Igralo se u zimskom periodu kada mnogima ne odgovara, za sviju su uslovi isti. Svi igraju i nikad ne možete otpisati neku reprezentaciju, kao recimo Maroko. Radio sam tamo i ono što se zaboravlja je da je većina njihovih igrača rođena vani. Gledajući stvari iz tog ugla, ne čudi me njihov uspjeh – kazao je Vujović.


Ispadanje Brazila

može se nazvati nesrećom. S obzirom na količinu kvalitete igrača koje imaju, svi smo bili uvjereni da će oni igrati u finalu.. Bilo je samo pitanje s kim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.