REKORDER PREMIJERŠIPA

Haland nije slavio historijske golove protiv Lidsa, otkrio i zašto: Ovo je moj rodni grad i moj klub

Stvar je posebnih osjećaja, poručio je norveški napadač

Haland: Postao igrač kojem je trebalo najmanje utakmica za postizanje 20 golova u engleskom prvenstvu. TWITTER

A. V.

29.12.2022

Erling Haland (Haaland) postigao je dva gola za važnu pobjedu Mančester sitija kod Lidsa (1:3) u 17. kolu Premijeršipa. 

Norveški golgeter tako je postao igrač kojem je trebalo najmanje utakmica za postizanje 20 golova u engleskom prvenstvu.

Haland je ušao u historiju jer mu je za to postignuće trebalo tek 14 nastupa u Premijer ligi. Debelo je nadmašio dosadašnjeg rekordera Kevina Filipsa (Phillips), kojem je za 20 golova u jednoj od najjačih liga trebalo čak sedam utakmica više. 

Haaland je iza sebe ostavio i niz legendarnih golgetera: Endija Kola (Andy Cole - 21), Ruda Van Nistelroja (Ruud Van Nistelrooy - 26), Dijega Kostu (Costa - 26), Tonija Jebou (Tony Yeboah).

Usprkos tome što je golovima na Eland Roudu postavio ovako impresivan rekord, Haland nije slavio te pogotke. Nakon utakmice objasnio je zašto.

- To sam odlučio prije utakmice, ali i stvar je posebnih osjećaja koje imam za ovaj grad i klub. Lids je moj rodni grad i jako poštujem ovaj klub. Mama, koja me tu donijela na svijet, bila je na tribinama i gledala me. Moj otac također. On je igrao tu i kada sam bio dijete, nosio sam Lidsom dres s imenom Eirika Bakea (Eirik Bakke) i Sitijev s tatinim imenom.

Erlingov otac Alf-Inge Haland igrao je u Engleskoj od 1993. do 2003. za Notingem Forest, Lids i Mančester siti. Kao desni bočni ili vezni ima 181 nastup i 19 golova u Premijeršipu. Sin je golovima kod Lidsa srušio i oca jer Haland junior ima 20 golova nakon samo 14 utakmica u engleskom prvenstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.