BIO JE IKONA

Baždarević za "Avaz" o Peleu: Poklonio mi je potpisanu majicu, s njim je otišao i dio mog djetinjstva

Meša je imao priliku sjediti s brazilskom legendom

Baždarević: On je bio idol svima nama. Avaz

Piše: A. Vatreš

29.12.2022

Peleova smrt rastužila je i legendarnog bh. fudbalera i stručnjaka Mehmeda Baždarevića (62), koji je odrastao uz čarolije brazilskog majstora.


Idol svima

- On je bio idol svima nama. Pele... Govorilo se igraš kao Pele, maltene lijep si kao Pele. Ne samo u fudbalu, nego i u drugim sportovima. U tom periodu je igrao i Euzebio (Eusebio), ali je Pele bio iznad svega, što bi rekli po nekim vjerama ikona – kazao je Baždarević za portal „Avaza“.

Popularni Meša imao je priliku upoznati Pelea, koji mu je tom prilikom poklonio potpisanu majicu.

- On je igrao i na Koševu protiv Želje. Gledao sam ga i kad je bio u Njujork Kosmosu. Imao sam priliku i da sjedim s njim, da ga dodirnem na jednoj humanitarnoj večeri u Ženevi. Čak mi je i dao majicu. Skinuo je sa sebe poslije večere, potpisao je i poklonio mi. Tako kad neko ode ode i dio tvog djetinjstva, nekih dječačkih snova. Već smo navikli da velikani odlaze, mi smo u nekakvim godinama. Svima je teško kad tako odu veliki ljudi – kazao je Baždarević.

Značajniji imidž

Peleova poređenja s Maradonom ostat će zauvijek, a Baždarević kaže kako je Brazilac bio kompletan model za razliku od Argentinca.

- Različita su vremena bila i mislim da su kompletno različiti igrači bili. Pele je bio velikan, maestro, bez nekakvih mrlja. Imao je imidž koji je sigurno bio značajniji, jači. Maradona je isto bio neko ko se rodi u 100, 200, 500 godina... Pele je bio kompletan i model kao čovjek, dok je Maradona imao neke stvari koje mnogi nisu htjeli da prihvate. Njih dvojica će ostati za vječnost – dodao je Baždarević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.