HRVATSKI REPREZENTATIVAC

Rusi tvrde: Dejan Lovren protjeran iz Zenita zbog ustaških pozdrava

Po završetku Mundijala je isprva objavljeno da je produžetak saradnje Lovrena i Zenita dogovoren na još dvije godine, a onda je naglo došlo do zaokreta

Dejan Lovren. KRISTINA STEDUL FABAC / PIXSELL

A. O.

3.1.2023

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren (33) napustio je Zenit iz Sankt Peterburga i potpisao ugovor sa Lionom. Bila je to jedna od iznenađujućih vijesti početkom ove godine, a sada je poznato i zbog čega.

Ruski mediji se bave navodnim transferom od dva miliona eura jer je svima bilo simptomatično zbog čega bi ruski tim odlučio tako brzo da proda kapitena. Sada je soccer.ru objavio da je u zapravo Lovren protjeran iz Rusije zbog ustaških pozdrava, što se u ovoj zemlji smatra nedopustivim.

"Zenit se nakon skandala riješio defanzivca", tekst je naslova koji svjedoči da su i u Rusiji bili dobro upoznati sa neprimjerenim slavljem Lovrena.

"Odlazak s političkim prizvukom" podnaslov je njihovog teksta.

Po završetku Mundijala je isprva objavljeno da je produžetak saradnje Lovrena i Zenita dogovoren na još dvije godine, a onda je naglo došlo do zaokreta.


Akutna reakcija

- Ne postoji osoba u Evropi koja ne razumije značenje gesta sa ravnom desnom rukom podignutom nagore. Ljubitelji ovog pozdrava odnijeli su milione života, beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan "Za dom – spremni". Ovaj pozdrav je preživio decenije, a korišten je i tokom rata i raspada Jugoslavije, stajalo je u uvodnom tekstu pomenutog portala.

Govorili su i o kontroverznom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, podsjećaju da odrastanje Lovrena u Njemačkoj, da je volio Mateusa (Matheusa) i Lizarazua, da je potekao siromašne porodice, da mu je otac bio moler, a majka prodavačica. Pa čak i da mu nije išla škola.


Produženje ugovora

Podsjećaju i na to da je Zenit najavio produženje ugovora, da godine nisu bili problemi. 

Pominje se u tekstu da su navijači Zenita razgovarali sa upravom nekoliko puta nakon što su isplivali snimci na kojima Lovren podiže desnu ruku, salutira i uzvikuje "Za dom spremni".

- Reakcija FIFA-e je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebalo da budu suspendovani na nekoliko mečeva hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi bilo kojem navijaču u Njemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda fudbal zbog iste stvari? 

Da li će Nijemci pokrenuti krivični postupak? Lovren je preskakao časove u Njemačkoj, gdje su objašnjavali kuda vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi, navodi se u tekstu ovog medija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.