REPREZENTACIJA

Legende bh. fudbala za "Avaz" pred sutrašnju sjednicu Izvršnog odbora: "Zmajeve" mora voditi naš trener

O izboru selektora govorili Enver Marić, Mišo Smajlović i Rizah Mešković

Marić, Smajlović i Mešković. Avaz

Piše: G. Š i A. V.

3.1.2023

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine sutra će razmotriti status selektora Ivajla Peteva (Ivaylo), kojem je prije tri dana isakao ugovor s krovnom kućom bh. fudbala.

Dugo očekivana sjednica bh. fudbalske vlade, prema prvobitnom planu, trebala je biti održana prošle sedmice, ali je prolongirana zbog bolesti (povišene tjelesne temperture..) predsjednika NSBiH Vice Zeljkovića.

Lako je mijenjati

- Lako je mijenjati, to je najlakše, rekao je legendarni Mostarac Enver Marić (74), te dodao:

- Ali, onda treba pogoditi s izborom.

Prema posljednjim informacijama iz NSBiH, novi selektor će najvjerovatnije biti Faruk Hadžibegić.

- Ne znam, Boga mi, vidjet ćemo. Najbolja opcija je da je selektor iz Bosne i Hercegovine, koji poznaje situaciju i sve ostalo. Mislim da je trebalo učiniti sve da se konačno dovede Vaha (Vahid Halilhodžić – op.a.), jer je on najuspješniji bh. trener svih vremena. Kako god okreneš, te brojiš i izračunaš, on je najbolji. Imao je najviše uspjeha, konstatuje legendarni Mara.

Ipak, Vaha ima svoje uslove.

- Znam je njega odlično... Treba sjesti s njim i popričati, za sve ima rješenje – istakla je legenda Veleža, ali i našeg fudbala.

Također, i legendarni Sarajlija Mišo Smajlović (84) smatra da “Zmajeve” treba voditi naš trener.

- Najbolja opcija je izabrati nekog selektora koji je s naših prostora, zapravo našeg čovjeka. Dovoditi strance je bacanje para. Nemamo mi tako kvalitetnu reprezentaciju da možemo ostvariti neke veće uspjehe i tu treba biti realan. Treba izabrati domaćeg selektora i sigurno da bi on to najbolje i radio – kazao je Smajlović.

Nerealna očekivanja

Naglasio je Smajlović kako javnost ima nerealna očekivanja od reprezentacije.

- Ovdje je uvijek veliki pritisak. Mi smo dosta nerealni u nekim pogledima. Mislimo da puno vrijedimo. Međutim, nemamo mi reprezentaciju tako kvalitetnu da napravimo neke velike uspjehe. Vidite da su i ovi najbolji igrači već u kasnim godinama. Treba se opredijeliti za neke mlađe igrače koji u naredim godinama mogu napredovati i nešto napraviti – istakao je Smajlović.

Legenda tuzlanske Slobode Rizah Mešković (75) razočaran je kompletnom situacijom u NSBiH, kao i načinom na koji se bira selektor.

- Sama priča oko selektora je suluda. Prošli put kad su birali Peteva svatovi su sjedili po Evropi… Pitam se ko je to razgovarao, ko donosi odluku o selektoru? Nigdje plana, nigdje programa, nigdje ništa. U normalnim savezima imate jednogodišnji, dvogodišnji, petogodišnji plan... Prema tim planovima se biraju ljudi koj su sposobni da to iznesu. Kod nas se prvo izaberu konji za trke i uvijek smo na početku. Mi nikad ne stignemo do kraja gdje smo zamislili da dođemo, jer nismo ništa planirali. Mislim da je naš Savez jedini u čitavom svijetu koji nema ni plana ni programa, ili ako ga ima, onda je to vezano za nacionalne podjele – kazao je Mešković.

Sve negativno

Mešković naglašava kako je sve u i oko reprezentacije negativno.

- Puno mi je stalo do reprezentacije. Ovo što se događa su toliko negativne stvari da ne bih htio ni da razmišljam o tome. To je toliko dno dna, da nemam nikakav pogled, izuzev da mi se gadi. Sve što se događa u reprezentaciji i oko reprezentacije je negativno. Nijedne pozitivne vijesti nije bilo posljednjih pet godina. Stvarno sam ogorčen – jasan je Mešković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.