BH. SELEKTOR

Faruk Hadžibegić za "Avaz": Majci je drago što sam se vratio u Sarajevo

Reprezentacija mora biti iznad klubova, kategoričan je bio novi-stari selektor „Zmajeva

Faruk Hadžibegić. NSBiH

Piše: G. Šumar

6.1.2023

Novi-stari selektor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije Faruk Hadžibegić (65) prvi radni dan proveo je u Nogometnom savezu BiH, gdje je pripremao prvu evropsku turneju tokom koje će posjetiti "Zmajeve“.


Brojne čestitke

Nakon radnog vremena posjetio je majku.

- Majci je drago što sam se vratio, iako ne razumije ni poteškoće ni dobre strane ovog poziva. Njoj je bitno da sam ja ovdje - kaže Hadžibegić u razgovoru za "Dnevni avaz“, te dodao:

- Inače, osim organizacije posjeta reprezentativcima te sastavljanja stručnog štaba, cilj mi je da do kraja sedmice odgovorim svim pozivima i potrebama medija. A već od ponedjeljka krećem u posjete igračima. Odgovarajuća služba Saveza već pravi kalendar posjeta, ali još ne znam odakle ću početi evropsku turneju, jer najprije moramo vidjeti njihove planove - termine treninga, utakmica, odnosno kad mogu biti slobodni. U toku je izrada kalendara putovanja, jednostavno - period organizacije...

Tokom našeg jučerašnjeg razgovora Hadžibegić je još primao čestitke i poruke podrške.

- Dobio sam ogroman broj čestitki. Da vam kažem koliko, ne biste mi vjerovali. No, još nisam stigao sve ni otvoriti, a ni odgovoriti svima. Ne mogu stići... Kad dođem kući, odgovaram na njih sve dok me „slušaju“ oči - tajnovit je novi-stari selektor..


Faruk Hadžibegić. NSBiH

Džeko, Višća...

Zbog silnih obaveza prema medijima, Hadžibegić nije stigao pogledati duel Inter – Napoli (1:0), u kojem je igrač odluke bio Edin Džeko..

- Ma, šta imam gledati Džeku, kao da ga ne poznajem(o). O Edinovim kvalitetima, kao i o tome koliko on znači našoj reprezentaciji, ne treba trošiti riječi. Sve znamo - konstatira Hadžibegić.

Ističe da još nije počeo razgovore s igračima.

- Nisam još razgovarao ni s jednim od njih, ali nema ni potrebe nešto previše žuriti. Naravno, fali mi vremena za sve obaveze. Volio bih da je imenovanje bilo u oktobru, ali šta je, tu je. Uglavnom, od kolega iz Saveza sam čuo da ima dobrih, pozitivnih reakcija s njihove strane. Čak i od Ibrahima Šehića (koji je prije izbora Hadžibegića podržao Ivajla Peteva, op.a.). Tako su mi barem prenijeli - kaže nam Hadžibegić.

Na pitanje hoće li pokušati u tim vratiti Edina Višću, Hadžibegić je odgovorio:

- Polako, nisam još formirao ni stručni štab... No, svaki bh. igrač, koji igra dobro u svom klubu i želi igrati za našu reprezentaciju, dobro nam je došao. A ako neko neće, to je druga stvar. Vrata reprezentacije su otvorena svima koji žele igrati za naš tim, pod uvjetom da budu na reprezentativnom nivou - zaključuje Hadžibegić.


Spisak igrača

Kada je u pitanju spisak igrača koji će Hadžibegić sastaviti za kvalifikacije za Euro 2024, saznajemo da na njemu ima 35 imena.

- Svi oni imaju obavezu da budu što bolji u svojim klubovima, njih 30 ili 35. Uglavnom, to su igrači koje su zvali Bajević i Petev. Taj jedan ciklus počeo je s Duškom Bajevićem, a volio bih da pronađemo još kojeg mladog igrača, kako bismo proširili krug kandidata za tim. Također, pod lupom će biti i igrači iz m:tel Premijer lige BiH. Igrat će, naravno, samo najbolji od njih u datom momentu - ističe Hadžibegić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.