PRILIKA ŽIVOTA

Ko je sin legendarnog Ronaldinja: Skrivao da mu je otac poznati fudbaler

Ovaj perspektivni 17-godišnji napadač je dobio priliku da trenira u čuvenoj Barceloninoj fudbalskoj akademiji

Ronaldinjo i njegov sin Žoao. Twitter

N.Ridžal

13.1.2023

Svi iskreni ljubitelji fudbala se sjećaju Ronaldinja (Ronaldinho), igrača koji je ostavio veliki trag u Barceloni i svijetu fudbala u prvim godinama 21. stoljeća, kada je uz, tek nadolazećeg Lionela Mesija (Messi) pravio čuda na terenu.

Brazilska ikona osvojila je dva naslova La Lige, Ligu prvaka i Zlatnu loptu u toku svog boravka na Camp Nouu, a Ronaldinjov sin Žoao Mendes (Joao) bi mogao krenuti stopama svog slavnog oca.

Naime, ovaj perspektivni 17-godišnji napadač je došao na probu u Barcelonu i dobit će priliku da trenira u čuvenoj Barcinoj nogometnoj akademiji. Poznato je da La Masija jedna od najpoznatiji nogometnih akademija na svijetu. Posljednjih godina je bila izdanak talenta kao što su Gavi, Ansu Fati i Alehandro Balde (Alejandro) i drugi.

Žoaov prvi klub bio je Kruzeiro. Twitter

Skrivao da mu je otac poznati fudbaler 

Žoao Mendes rođen je u Rio de Žaneiru od slavnog brazilskog fudbalskog maga Ronaldinja i profesionalne plesačice Janaine Mendes.

Mendes se prvi put zainteresirao za fudbal u dobi od četiri godine, kada je zamolio majku da ga upiše u školu fudbala. U dobi od deset godina pridružio se akademiji Flamenga, prije nego što je igrao mali nogomet za Vasko da Gamu.

U dobi od trinaest godina, imao je uspješnu probu u Kruzeiru, gdje je skrivao činjenicu da mu je otac Ronaldinjo od svojih kolega, kao i od članova i uprave ovog brazilskog kluba.

Žoao: Može krenuti očevim stopama. Twitter

Finalna odluka je na trenerima Barcelone 

Godinu dana nakon što se pridružio Kruzeiru, potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor, a potpis je stavio do ljeta 2019. godine.

Ubrzo nakon što je potpisao profesionalni ugovor, zabio je dva gola za Kruzeiro na turniru za mlade koji je održan u Kini.

U februaru 2022., nakon gotovo četiri sezone u klubu, Mendes napušta Kruzeiro. Nakon što je bio bez kluba gotovo godinu dana, došao je na probu u Barcelonu. Od 2020. povezivan je s katalonskim klubom u kojem je igrao njegov otac. Finalnu odluku da li će Mendes pojačati slavni klub, na kraju će donijeti Barcelonini treneri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.