OBJAVILI SUD I TUŽILAŠTVO

Motiv žestoke kazne: Cilj je da Juve ne igra Evropu iduće godine

"Stara dama" lažirala finansijske izvještaje

Kažnjena i četvorica bivših čelnika kluba. Twitter

E. Ć.

20.1.2023

Federalni žalbeni sud Italije žestoko je kaznio Juventus sa oduzimanjem čak 15 bodova, a velike kazne dobila su i četvorica bivših funkcionera kluba.

Kažnjeni su bivši predsjednik Andrea Anjeli (Agnelli), bivši sportski direktor Fabio Paratići (Paratici), Mauricio Arivabene i Federiko Čerubini. 

Fiktivno plaćali igrače

Italijanski fudbalski savez (FIGC) je još ranije otvorio istragu o finansijskim malverzacijama giganta iz Torina. 

Revizijska kuća Prisma otkrila je da se u finansijskim izvještajima kluba za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine ne podudaraju stvari.

U Juventusu su fiktivno plaćali igrače, naročito u doba pandemije, a Kristijano Ronaldo (Cristiano) je bio jedan od onih koji to nije poricao.

Tužilac FIGC-a Đuzepe Čine (Giuseppe Chine) odlučio je nakon Juventusove žalbe stvar podnijeti Federalnom žalbenom sudu, koji je prihvatio njegove argumente i otvorio parnicu.

Čine je tražio da se Juve kazni sa devet bodova, međutim Federalni sud je odredio kaznu od -15 bodova.

Čeka se UEFA

Sa suda i tužilaštva su jasno obznanili kako je motiv za tako visoku kaznu bio da se Juventus ne plasira u Evropu za narednu sezonu.

"Stara dama" će u nastavak sezone sa 22 boda i dijelit će 11. mjesto sa Bolonjom i Empolijem.

Juventus ima pravo žalbe, a sada se čeka i reakcija UEFA-e. U prethodnim danima se najavljivalo da bi se i krovna kuća evropskog fudbala mogla uključiti u slučaj, te zabraniti "Staroj dami" takmičenje u eurokupovima.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.