OBJAVLJENA SLIKA

Nakon kazne stvari sve gore za Juventus, za 23 igrača prijete suspenzije

Tužioci su prvobitno tražili odbijanje od devet bodova, ali je umjesto toga izrečena stroža kazna, pa su sa trećeg u Seriji A pali na 10 mjesto

U skupinu igrača spadaju i oni koji su napustili klub. Twitter

B. Ligata

24.1.2023

Kazna Juventusa nakon prekršaja vezanih za kapitalnu dobit mogla bi se proširiti na igrače koji su igrali za njega u to vrijeme, što bi potencijalno moglo dovesti do suspenzije za 23 igrača.

Prošle sedmice italijanski fudbal je bio šokiran činjenicom da je velikanu Serije A Juventusu oduzeto 15 bodova nakon istrage o njihovim finansijama. Tužioci su prvobitno tražili odbitak od devet bodova, ali je umjesto toga izrečena je stroža kazna, pa su sa trećeg u Seriji A pali na 10 mjesto.

Sve je to umanjilo njihove šanse za plasman u Ligu šampiona sljedeće sezone kroz ligu, i moraće da osvoje Ligu Evrope, da bi se kvalifikovali.

Lista igrača koji će dobiti kaznu. Twitter

Kazne na sve strane

Klub bi još mogao se izboriti da im se vrate bodovi ako budu uspjeli sa žalbom, nakon što je istraga ponovo otvorena i pronađeni dodatni dokazi. 

Ovo bi moglo da pogodi i bivše igrače Juventusa. Prema italijanskom novinaru Paolu Zilianiju (Ziniali), ako se utvrdi da su igrači prihvatili lažno niže plate, onda bi mogli dobiti suspenziju od 30 dana, čak i ako više nisu u torinskom klubu. To bi moglo uključivati Dejana Kuluševskog (Kulusevski) i Rodriga Bentankura (Bentacur), dok bi Al Nasr mogao neko vrijeme biti čak i bez Kristijana Ronalda (Cristiano).

Velika prevara

Dvojica igrača, Matijas de Ligt (Matthias) i Matia De Šiljo (Mattia De Sciglio), dostavili su sudijama kopiju Whatsapp poruka u kojem je Đorđo Kelini (Giorgio Chiellini) svima objasnio prevaru, sugerirajući da je ne spominju novinarima. Ronaldo bi mogao biti među tim igračima, koji je igrao za klub od 2018. do 2020. godine, a prema ranijim izvještajima mogao bi čak i tužiti klub. Ti izvještaji su tvrdili da zapravo duguju 37-godišnjaku skoro 20 miliona funti, na osnovu dokumenta koji su potpisali, ali mu nisu poslali.

Ronaldo će vjerovatno biti sretniji što će propustiti utakmice za svoju novu ekipu iz Saudijske Arabije Al Nasr nego što bi bio da je prešao u veliki evropski klub. Novi izvještaj kaže da se petostruki osvajač Zlatne lopte razišao od agenta Žoržea Mendesa (Jorge), nakon što je rekao agentu da ga prebaci u Čelzi ili Bajern Minhen, ili će otpustiti Mendesa. Juventus možda nije posljednji italijanski klub koji je pogođen istragom, a tužioci su tražili da se slučaj otvori i za lidera Serije A lige Napoli. To je djelimično povezano s transferom Viktora Osimhena (Victor) i potencijalnim lažnim dizanjem cijene transfera nigerijskog napadača, kada je došao iz Lilea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.