NOVI PROJEKAT

UEFA uvodi promjene: Nacionalni timovi bi mogli igrati više utakmica

Izvršni odbor UEFA-e sastaje se u srijedu u Nionu, a najvažnija tema sastanka i prva tačka dnevnog reda bit će nova šema takmičenja

Aleksander Čeferin. Twitter

B. L.

24.1.2023

Izvršni odbor UEFA-e u srijedu će raspravljati o smanjenju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. godine činiti 48 ekipa, te o proširenju Lige nacija s još dvije utakmice i doigravanjem.

Izvršni odbor UEFA-e sastaje se u srijedu u Nionu, a najvažnija tema sastanka i prva tačka dnevnog reda bit će nova šema takmičenja nacionalnih selekcija od 2024.

Španski As piše da su na stolu dvije vrlo važne reforme koje će utjecati na raspored nacionalnih selekcija. Prva će doći u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će od 2026. imati 48 učesnika, od toga 16 evropskih reprezentacija umjesto dosadašnjih 12.

Postoje dvije mogućnosti koje će Izvršni odbor razmatrati. Moguće je modificiranje kvalifikacione faze koja je u nekim slučajevima postala vrlo zamorna i dosadna jer se prečesto sudaraju po kvaliteti neravnopravne momčadi.

Najizglednija alternativna mogućnost je da se kreira 12 grupa od četiri ili pet reprezentacija te da se prvih 12 ekipa direktno. Ostala četiri mjesta popunila bi se nakon doigravanja.

To nije jedina opcija koja se razmatra, ali intencija je da se smanji broj utakmica.



Pokazalo se da je interes pada za utakmice u kasnijoj fazi kvalifikacija, kada su velike reprezentacije obično već osigurale plasman na glavni turnir. Druga velika novost dogodit će se u Ligi nacija. Novi kalendar će sadržavati još dvije utakmice za natjecanja kojem očito raste popularnost.

Umjesto da se prvoplasirane reprezentacije izravno kvalificiraju na Fajnal Foru, kao što je trenutačno slučaj, nakon grupne faze igralo bi se doigravanje. Pobjednici u doigravanja izborit će pravo nastupa na Fajnl Foru. Okršaji najboljih reprezentacija najatraktivniji su za publiku i toga je UEFA više nego svjesna.

Međutim, nema naznaka da će doći do proširenja Europskog prvenstva s 24 na 32 unatoč činjenici da su izvedivost i model natjecanja proučeni, čelnici UEFA-e smatraju da to nema previše smisla.

Postoji uvjerenje da bi takvim proširenje Euro izgubio na zanimljivost jer bi se kvaliteta previše raspršila. Zasad je to preradikalno proširenje jer je prošlo premalo vremena od proširenja sa 16 na 24 sudionika.

Relevantno pitanje je i situacija u Rusiji. Nakon što se nije ostvario transfer Rusije u Azijsku konfederaciju (AFC), te nakon što je Sportski arbitražni sud stao na stranu UEFA-e i FIFA-e u njihovoj odluci da Ruse izbaci iz svih svojih natjecanja, Ruski nogometni savez napravio je korak prema približavanju UEFA-i.

Situacija je komplicirana, ali pregovori se nastavljaju. Ruski Kazan predviđen je za domaćina sljedećeg UEFA-ina Superkupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.