SUDBINE

Propali fudbaler saznao da je princ, naslijedio i ostrvo

Đordi Amat je dalji potomak indonežanskog kralja

Amat (lijevo): Danas igra u Maleziji. Instagram

N. D.

1.2.2023

Nevjerovatna sudbina malo poznatog španskog fudbalera Đordija Amata (Jordi, 30) koji je igrao u Premijer ligi i La Ligi, a sada je saznao da je indonežanski princ.

Imao je vrlo prosječnu karijeru pošto je igrao za Espanjol, Rajo Valjekano, Betis i Eupen, a možda je najveći utisak ostavio noseći dres Svonsija od 2013. do 2017. godine. Danas igra za malezijski klub Džahor DT, a u međuvremenu promijenio državljanstvo i život mu se iznenada okrenuo naglavačke.

Đordi Amat je od kraja prošle godine reprezentativac Indonezije i ne radi se o "plaćenom državljanstvu", nego je vjerovali ili ne tek sada iskoristio mogućnost zbog svoje bake. Amat je rođen na periferiji Barselone, njegovi roditelji su iz Katalonije, ali je baka sa ostrva Siau u Indoneziji (oko 20 hiljada stanovnika, površine 160 km2). I to nije bilo kakva Indonežanka, nego je fudbaler otkrio da je dalji potomak indonežanskog kralja. 

Amat: Rođen u Barseloni. Instagram


Baka je bila princeza ostrva Siau, koji je u vlasništvu njegove porodice, dok je njegov pradjed bio vladar većeg dijela ostrvskog dijela Indonezije.

Fudbaler je do ovog otkrića stigao sasvim slučajno i to ga sada čini princom, a nakon što je postao državljanin Indonezije - ujedno i reprezentativac ove zemlje u fudbalu (odigrao već četiri utakmice) ne postoje nikakve prepreke i da bude zvanično imenovan novom titulom.

- Znao sam da postoji mogućnost da zbog bake uzmem indonežanske papire i to mi je uvijek bilo zanimljivo zbog njenih priča. Laknulo mi je i bio sam presretan zbog toga kada sam postao državljanin Indonezije. Znam da je nekim mojim kolegama taj proces trajao i po sedam godina, izjavio je Amat za kojeg neće biti iznenađenje ako nakon ovog otkrića prestane baviti fudbalom.

Ipak, za sada Amat tvrdi da mu se život neće mnogo promijeniti, ali je već opebao da će raditi da poboljša uslove na indonežanskom ostrvu i pomogne ljudima finansijski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.