LJUBAV ILI NOVAC

Mesi i Barsa: San je besplatan, ali fudbaleri nisu

Bogati vlasnici su spremni platiti više, ali više će im se vratiti

Mesi: Teško će ponovo nositi dres Katalonaca. Twitter

4.2.2023

Ugovor Lionela Mesija (Messi) sa PSG-om traje do juna 2023. godine. Vlasnik PSG-a Al-Khelaifi je već jasno stavio do znanja da će sjesti da razgovara sa Argentincem o njegovoj budućnosti na Parku prinčeva.

Duboko u pregovorima

Međutim, i pored snage koju ima PSG, u Kataloniji sanjaju da se Mesi vrati, a mnogi tvrde da je to i Mesijeva želja. Međutim koliko je to u današnjem omjeru snaga izvodivo. Možda jedan glas ponajbolje oslikava stvarnost.

- Kada govorimo o Mesiju, ima mnogo pitanja, kao što je finansijski fer-plej. Snovi su besplatni, ali fudbaleri nisu. I nije Mesi, generalno, to je cijelo tržište, rekao je u intervjuu za „Sport“ Žordi Krojf (Jordi Cruyff) sportski direktor katalonskog velikana.

A dok u Kataloniji sanjaju, francuski i španski mediji pišu da je Mesijev otac već duboko u pregovorima sa katarskim vlasnicima PSG-a. A oni sve uvjeravaju da će na stol staviti ponudu koju Argentinac ne može odbiti.

Često se pominje fraza „faraonski ugovor“, a to svakako miriše na nešto bogato, mnogo bogatije i od ovoga što danas Mesi zarađuje. Pominje se iznos od 35 milona eura godišnje, pa je suludo očekivati da čovjek sa 35 godina odbije tu blagodat.

Doza empatije

I niko tu nije lud. Ni oni koji plaćaju Mesija. U prvoj godini po dolasku među Parižane, Mesi je donio stotine miliona eura čiste zarade. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva, novim bi ugovorom Parižanima uzeo više, ali vjerovatno i donio više novca.

Iako je jasno da je novac sve u ovoj priči, Francuzi u sve pokušavaju ubaciti i malo empatije i u odnos Argentinca i Pariza, pa jedan od razloga za Mesijev ostanak navode i to da se njegova porodica već jako dobro prilagodila na život u Parizu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.