ŠPIJUNSKI SKANDAL

Fudbalski trener radio kao dvostruki agent: Odavao tajne Putinu

Njemačku trese veliki skandal nakon što je otkriven identitet ruskog špijuna u toj zemlji.

Linke: Na roštilju upoznao kurira koji je nosio informacije Putinu. AP

G. Š.

6.2.2023

Njemačku trese veliki skandal nakon što je otkriven identitet ruskog špijuna u toj zemlji. Riječ je o 52-godišnjem Karstenu Linkeu (Carstenu) koji je uhapšen još krajem prošle godine, no nije bilo poznato o kome se tačno radi.

Imao pristup osjetljivim podacima

Linkea njemačka tajna služba BND tereti za izdaju i sudjelovanje u jednom od najvećih špijunskih skandala u ovom desetljeću. Kako piše „The Telegraph“, Linke je bio dvostruki agent i radio za BND, a onda te informacije prenosio Rusima. Ovaj otac dvoje djece je bio cijenjeni član BND-a za koji je špijunirao i nadgledao strane komunikacije, te bio zadužen za unutanju sigurnost. Sada je optužen da je Rusima davao povjerljive podatke od kojih se neki odnose i na situaciju u Ukraijini, otkriva „Der Spiegel“.

Linke je prije hapšenja bio jedan od najboljih agenata BND-a. Imao je pristup osjetljivim podacima, a volontirao je i kao trener u nogometnoj školi TSV Vajlhajm. U svojem rodnom gradu Linke je trenirao nekoliko ekipa u mlađim uzrastima lokalnog kluba, a ljudima je govorio kako je vojnik.

„The Telegraph“ piše kako je Linke na jednom roštilju koji je organizirao za klub u kojem je radio upoznao njemačkog biznismena ruskog porijekla koji mu je postao kurir i prenosio informacije Vladimiru Putinu.


Kurir, kojeg Nijemci nazivaju Artur E. (Arthur), navodno je posjećivao Moskvu i prenosio osjetljive podatke. No, sada sarađuje s njemačkim vlastima kojima je otkrio kako je za svoje usluge bio plaćen.

Policija sada istražuje je li Linke bio član veće mreže unutar BND-a ili je sve radio sam.

Posvećenost klubu

Stanovnici Wajlhajma kažu kako je Linke bio poznat po svojoj posvećenosti nogometnom klubu, ali i da je znao nestati na nekoliko mjeseci. Kolege iz kluba kažu kako je mladim nogometašima bio kao otac, a roditelji su bili tužni kada je ‘zbog posla‘ morao otići u Berlin pa je prestao trenirati njihovu djecu.

Iako je bio u Berlinu, Linke bi se vraćao vikendima, a jednog dana u decembru prošle godine prestao je dolaziti. Njemačka ga je policija uhapsila zbog špijuniranja. Sada se sumnjiči da bi njegov špijunski posao mogao biti povezan i sa TSV Wajlhajmom jer je vikendima svraćao u klub i organizirao razne evente pa je tako na spomenutom roštilju upoznao i suradnika Arthura E.

‘Carsten L‘, kako je tada bio poznat, uhapšen je 21. decembra 2022. pod optužbom za državnu izdaju nakon što je strana agencija među ruskim podacima pronašla dokument njemačke obavještajne službe. Erih Šmit-Enbom (Erich Schmidt-Eenboom), ranije navedeni stručnjak za BND, rekao je za „Telegraph“ da će skandal imati ‘duboke implikacije‘ na odnose njemačke agencije s partnerima u inostranstvu. Rečeno je da su ‘najviše ljuti‘ britanski agenti i da će ponovno razmotriti hoće li BND-u nastaviti davati visoko povjerljive podatke. Njemačke vlasti stavile su embargo na sve informacije koje bi mogle upozoriti Rusiju na okolnu špijunsku aktivnost. Šef vanjske obavještajne službe Bruno Kal (Kahl) rekao je da bi objavljivanje više informacija o slučaju moglo koristiti Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.