DRŽAVNI PRAZNIK

Revijalnom utakmicom legendarnih "Zmajeva" i Ambasade Katara obilježen Dan sporta Države Katar

Iako je rezultatski utakmica bila manje važna, valja naglasiti da su "Zmajevi" slavili rezultatom 4:2

Sa sinoćnje utakmice. Fena

H. J. I.

14.2.2023

Revijalnom utakmicom između selekcije legendarnih "Zmajeva" i Ambasade Države Katar u Sarajevu sinoć je obilježen katarski Dan sporta. Dan sporta je državni praznik u zemlji prošlogodišnjeg domaćina vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu i po mnogima najboljeg finala Mundijala ikada.

Obilježava se svake godine u utorak druge sedmice februara.

Ko je sve igrao

Nogometni susret održan je u prijateljskom ozračju u dvorani Arena Hotel Hills na Ilidži. Za popularne "Zmajeve" nastupila su velika imena bosanskohercegovačkog nogometa - Elvir Bolić, Mirsad Dedić, Bulend Biščević, Almir Turković, Sedin Torlak, Džemal Berberović i Gradimir Crnogorac. S klupe ih je predvodio Mehmed Janjoš, aktuelni pomoćnik selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruka Hadžibegića.

S druge strane, Džemal Hadžiabdić, dvostruki selektor reprezentacije Države Katar u nogometu, s klupe je vodio članove i lokalne zaposlenike katarske diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Na utakmici je arbitrirao sudija Vedran Tičić - Tica.

Učenje Fatihe i minuta šutnje

Susret je počeo učenjem Fatihe i minutom šutnje za poginule u zemljotresu u Turskoj i Siriji, uz apel svim dobrim ljudima u svijetu da se odazovu pozivima za pomoć u razorenim područjima.

Iako je rezultatski utakmica bila manje važna, valja naglasiti da su "Zmajevi" slavili rezultatom 4:2. Međutim, pobjednicima se mogu smatrati svi koji su učestvovali u ovogodišnjoj promociji sporta i tjelesne aktivnosti, ali i afirmaciji prijateljstva Države Katar i Bosne i Hercegovine, koje u prije tačno 30 godina uspostavile međusobne diplomatske odnose, saopćeno je iz Ambasade Katara u BiH.

Inače, pod pokroviteljstvom emira Države Katar šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Država Katar pridaje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša sportske sposobnosti svog stanovništva, te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti. Ovaj praznik sporta je prvi put održan 2012. godine i ima za cilj da podstakne učešće građana u sportskim aktivnostima i educira stanovništvo o načinima smanjenja zdravstvenih rizika povezanih s neaktivnim načinom života, kao što su koronarne bolesti i dijabetes.

Domaćin Azijskog kupa

Toga dana, mnoga vladina ministarstva, Olimpijski komitet i kompanije iz privatnog sektora organiziraju na stotine aktivnosti i sportskih događaja u cijeloj zemlji za svoje uposlenike, njihove porodice i širu javnost.

Aktivnosti se kreću od fudbala, košarke, tenisa, tekvandoa, vožnje bicikla, plivanja, pa do različitih društvenih takmičenja za sve uzraste, uz besplatan pristup sportskim terenima. Ovim povodom se organizira i tradicionalno veslačko prvenstvo kao podsjetnik na drevno sportsko i kulturno nasljeđe Katara. Dan sporta se, također, posmatra kao prilika za zbližavanje članova zajednice kroz sport, na osnovu sportskih principa timskog rada, inkluzije i jedinstva, kondicije i zdravlja.

Inače, Katar igra sve istaknutiju i efikasniju ulogu u području sporta stvarajući prijateljstva i unapređujući odnose s državama širom svijeta. Nakon iznimno uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu Država Katar će u junu ove godine biti domaćin i Azijskog kupa, što će ponovo biti prilika za uzlet ove sportske nacije u snažnom razvoju, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.