KOŠARKAŠ PARIZA

Amar Gegić za "Avaz": Euroliga je cilj kojem težimo

Reprezentacija je kroz posljednjih pet godina zaslužila da ode na Svjetsko prvenstvo

Gegić: Kako vrijeme odmiče osjećam se sve bolje. Facebook

14.2.2023

Bh. košarkaški reprezentativac Amar Gegić (24) igra odličnu premijernu sezonu u Parizu, u koji je stigao prošlog ljeta iz Cibone.

Period adaptacije

- Veoma sam zadovoljan ovom sezonom. Period adaptacije je prošao neočekivano brzo i kako vrijeme odmiče sve bolje se osjećam u ovom klubu. Sada ulazimo u najvažniji period sezone i nadam se da ćemo doći do naših ciljeva što bi mi upotpunilo ovu godinu uspješnom – rekao je Gegić za “Dnevni avaz”.

Iako je na negativnom omjeru pobjeda i poraza (8-13), njegov tim je još u igri za plej-of.

- Francuska liga je veoma jaka, brza i možda najizjednačenija od svih. Naša ekipa kvalitetom sigurno pripada među top osam, ali ćemo to morati dokazati na parketu i tako doći do prvog plej-ofa u historiji kluba – kazao je Gegić.

Pariz se uz to uspio plasirati u plej-of Eurokupa.

Gegić: Pariz stepenica po mjeri. Facebook

- U Eurokupu smo trenutno četvrti na tabeli i cilj nam je do kraja grupne faze osigurati prednost domaćeg terena. Kada krene plej-of, sve je moguće. Dat ćemo sve od sebe da dođemo do Eurolige što je i cilj ovog kluba kroz godinu, dvije.

Pun Mejdan

Krajem mjeseca Gegiću s reprezentacijom BiH predstoje ključni mečevi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. “Zmajevi” će prvo ugostiti Crnu Goru (23.2), protiv koje im je potrebna pobjeda od 20 ili više poena razlike, a potom će gostovati Mađarskoj (26.2.).

- Kroz zadnjih pet godina ova reprezentacija je zaslužila da ode na SP. Nama ne treba nikakvo čudo, vjerujem da uz pun Mejdan i naše maksimalno zalaganje na parketu možemo doći do očekivane pobjede. A nakon toga ćemo razmišljati o narednoj utakmici – poručio je Gegić.

NBA ritam

Dolazak u Francusku za Gegića je značio dosta i po pitanju ličnog usavršavanja.


Gegić: Ne treba nam nikakvo čudo. Facebook

- Kada pogledam s ove tačke gledišta, Pariz mi je stepenica po mjeri nakon Cibone. U Francuskoj se igra dosta brža i efikasnija košarka nego u ostalim prvenstvima u kojima sam igrao. Naša ekipa teži ka igranju u NBA ritmu tako da sam ove godine naučio dosta novih stvari koje nisam imao priliku naučiti prije – istakao je Gegić.

Upoznavanje grada

Život u Parizu je također nešto novo za Gegića.

- Grad je prevelik s mnoštvom historijskih događaja tako da u slobodno vrijeme kroz upoznavanje grada upoznajem njihovu historiju i mnoge druge zanimljive atrakcije koje ovaj grad posjeduje – otkrio je Gegić.

7,5

poena Gegićev je prosjek u francuskom prvenstvu, gdje bilježi 2,3 skoka i 2,3 asistencije na 18,3 odigranih minuta.

12,3

poena u prosjeku postiže u Eurokupu za 21:43 odigrane minute, uz 3,5 skokova i 2,8 asistencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.