STRUČNJACI

Vahid Halilhodžić za „Avaz“: Džeko je još vrlo upotrebljiv igrač

Inter će u Portugalu imati velikih problema - rekao je naš trener

Vahid Halilhodžić. Twitter

24.2.2023

Naš poznati fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić (70), analizirajući prvi meč osmine finala Lige prvaka Inter – Porto 1:0, istakao je da Italijani nemaju uspjeh na evropskoj i svjetskoj sceni zbog toga što njihova igra ne može proći u savremenom fudbalu.

Težak zadatak

- Inter će vrlo, vrlo teško proći Porto, jer su Portugalci snažan tim, pogotovo na svom terenu. Imaju veoma pokretljive, brze igrače, transmisija lopte je vrlo velika, a imaju i dobru kontrolu sredine terena koja omogućava da lopta, nakon rekuperacije, što prije ide prema naprijed - analizirao je Vaha za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Inter će u Portugalu imati velikih problema.

Kada su u pitanju posljednje partije našeg Edina Džeke, naš fudbalski stručnjak konstatira da se dobro drži na vrhunskom nivou.

- S obzirom na njegove godine (36, op. a.), igra u svom stilu. Za njega saigrači i ekipa „trebaju raditi“, odnosno davati mu dobre lopte u 16 metara. Kad je okrenut leđima golu, odigrava tu prvu loptu – dupli pas, ili napravi devijaciju. Veoma je opasan kada lopte dolaze s bokova, jer dobro igra glavom, a ima i dobru tehniku. Međutim, igra u prostoru nije igra za Džeku. No, kada ekipa dominira, kad ima dobrih centaršuteva i dubinskih lopti, ili kad se odigra kroz linije s njim kao s martinelom, onda je još itekako upotrebljiv igrač - istakao je nekad ubojiti centarfor Veleža, Nanta i PSG-a.

Analizirajući Džekin konflikt s golmanom Intera Andreom Onanom, Halilhodžić na prvu konstatira da su to stvari koje se događaju u fudbalu.

- Džeko je iskusan momak koji ima tu rutinu da sve riješi s kolegom u svlačionici - kazao je Halilhodžić.

Prva linija

Tako je i bilo nakon utakmice.

- Ma da, pročitao sam izjavu Onane, koji je kazao da je u dobrom odnosu s Džekom...

Naš fudbalski stručnjak gledao je i duel RB Lajpcig – Mančester siti 1:1.

- Lajpcig je prvo poluvrijeme bio vrlo slab, plašljiv, povukli su se. Njihova prva linija nije imala taj agresivni presing, bili su niski, tako da su dali punu inicijativu Sitiju. A tu su oni – u posjedu lopte, najbolja ekipa. Umaraju te jer moraš trčati za loptom i često Siti dobije utakmicu na taj način - zaključio je Vaha.

Revanš u Minhenu

Halilhodžić smatra da PSG može u Minhenu nadoknaditi minus iz prve utakmice (0:1).

- Kad imaš takve igrače, sve je moguće. Oni ne mogu igrati 90 minuta, ali u onih njihovih 15 minuta mogu odigrati fantastično, kao nijedna druga ekipa. Jer PSG ima fantastične individualne vrijednosti. Također, ni Bajern nije u nekoj velikoj formi. Odlaskom Levandovskog, koji je svjetska klasa, izgubili su puno na ubojitosti - rekao je naš stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.