ZAMIJENIO PORTUGALCA

Legenda njemačkog fudbala preuzela Južnu Koreju

Nijemac je dogovorio saradnju do Svjetskog prvenstva 2026. godine

Klinsman: Dogovorio saradnju sa KFA do 2026. godine. Twitter

N. R.

27.2.2023

Nekadašnji fudbaler i selektor njemačke reprezentacije Jurgen Klinsman (Klinsmann) imenovan je novim selektorom reprezentacije Južne Koreje, objavili su njemački mediji.

Klinsman je s Korejskim fudbalskim savezom (KFA) dogovorio saradnju do Svjetskog prvenstva 2026. godine, a prvi put će na klupi biti u martu kada će Južna Koreja igrati prijateljsku utakmicu protiv Kolumbije.

Klinsman je imao sjajnu igračku karijeru, tokom koje je nastupao za Štutgart, Inter, Monako, Totenhem, Bajern i Sampdoriju. 

Za Njemačku selekciju odigrao 108 utakmica uz 47 postignutih pogodaka i osvojene naslove svjetskog prvaka 1990. i evropskog prvaka 1996. godine, a radio je već kao selektor.

Na ljeto 2004. godine postavljen za selektora reprezentacije Nemačke. Sa selekcijom Njemačke dolazi do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, nakon čega 2006. godine se povlači sa funkcije.

Klinsman je 2011. godine imenovan za selektora reprezentacije SAD. Pod Klinsmanovim vodstvom reprezentacija SAD-a je osvojila Gold kup 2013, kao i plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

Na klupi Južne Koreje Nijemac je zamijenio Portugalca Paula Benta koji je napustio tu dužnost nakon prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva igranog u Kataru na kojemu je ta reprezentacija stigla do osmine finala, gdje su je ispali od selekcije Brazil 1:4. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.