ODLAZAK LEGENDE

Žust Fonten: Čovjek koji je davao golove i u tuđim kopačkama

Nemilice je tresao mreže, a dva puta je bio strijelac i protiv bivše Jugolsavije

Fonten: Na SP bio dtrijelac 13 puta. FIFA

N. D.

1.3.2023

Žust Fonten (Just Fontaine) je bivši francuski profesionalni fudbaler, koji se smatra jednim od najsjajnijih napadača u historiji sporta, a vijest o njegovoj smrti u 90. godini prenijeli su svi veliki svjetski mediji.

Veliki klubovi

Rođen u Marakešu, u tadašnjem Francuskom Maroku. Otac mu je bio Francuz, a majka Španjolka. Svoju seniorsku karijeru započeo je u USM Kazablanka 1950. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj igri i golgeterskoj sposobnosti, nastavio je igrati za tada velike klubove kao što su Nica i Rems (tada najjači francuski klub).

Nakon penzionisanja, bio je trener, a između ostalog trenirao je PSG, Tuluz, ali i reprezentaciju Maroka.

Proslavio se po tome što je postigao najviše golova na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 1958. godine kada je postigao 13 golova što je još uvijek rekordan broj golova za jednog igrača na jednom SP, a s tim je učinkom bio i rekorder po ukupnom broju pogodaka na svjetskim prvenstvima dok ga nije 1974. pretekao Nijemac Gerd Miler (Mueller) koji je na dva SP-a (1970. i 1974.) ukupno postigao 14 golova.

Na SP 1958. došao je u odličnoj formi, ali nije bio prvi izbor za napadača. Do prvih 11 došao je nakon povrede jednog od reprezentativaca Francuske. Zanimljivo, golove je postizao u tuđim kopačkama, jer je Švedsku je došao sa samo jednim parom koji nije izdržao, pa mu je njegov saigrač morao posuditi svoje.

Kup prvaka

Tri gola zabio je Paragvaju, dva Jugoslaviji, jedan Škotskoj, dva Sjevernoj Irskoj, jedan Brazilu te četiri gola Zapadnoj Njemačkoj.

Za Francusku je Fontaine ukupno odigrao 21 utakmicu i postigao 30 golova.

Za Rems je igrao do 1962. godine te je u 131 nastupu postigao 122 gola, dva je puta bio najbolji strijelac francuskog prvenstva, a u sezoni 1958/59. je postigao čak 10 pogodaka u tadašnjem Kupu prvaka predvodeći Rems do finala u kojem je izgubio od Real Madrida.

Ukupno je postigao 165 golova u 200 mečeva u elitnom rangu francuskog fudbala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.