KVALIFIKACIJE ZA EURO

Hadžibegić naredne sedmice otkriva karte: Povrede i forma brinu selektora

Nema dobre reprezentacije bez igrača iz domaćih klubova, često ponavlja prvi strateg „Zmajeva“

Faruk Hadžibegić. NSBiH

2.3.2023

Naša fudbalska reprezentacija će tačno za tri sedmice odigrati prvu kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo 2024. Prvi protivnik „Zmajeva“ je Island na zeničkom Bilinom Polju (23. mart – 20.45 sati), a tri dana kasnije slijedi gostovanje Slovačkoj u Bratislavi.

Širi spisak

I dok se ponovo zagrijava navijačka atmosfera oko našeg državnog tima, novi-stari selektor reprezentacije BiH rješava igračku križaljku za konačni spisak od 23 igrača, koji će objaviti iduće sedmice, a najkasnije do 9. marta.

No, s obzirom na povrede Ibrahima Šehića, Adnana Kovačevića, Matea Sušića, Miralema Pjanića i Muhameda Bešića (Pjanić i Bešić sigurno neće biti na raspolaganju selektoru za prve dvije utakmice), te činjenicu da većina standarnih reprezentativaca nisu starteri u svojim klubovima ili u takmičarskom ritmu, nije isključeno da na prvobitnom spisku igrača bude 24 ili 25 igrača.

Ibrahim Šehić, Amir Hadžiahmetović, Haris Hajradinović..., nisu igrali takmičarske utakmice skoro mjesec zbog razornih zemljotresa u Turskoj. Dennis Hadžikadunić još nije odigrao ni minut za Majorku. Sanjin Prcić je u posljednje dvije utakmice odigrao 24, odnosno 22 minute, Amer Gojak je tek nedavno sanirao povredu i vratio se u konkurenciju za tim, a Dino Hotić u nastavku sezone šansu za igru dobija na „kašičice“, jer mu na kraju sezone ističe ugovor sa Serkl Brižom.

Kada su u pitanju napadači, Smail Prevljak je u posljednje dvije prvenstvene utakmice odigrao ukupno četiri minute (jednu je bio rezerva).

Premijer liga

Selektor Hadžibegić u utorak je bio na Grbavici, gdje je gledao prvu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH Željezničar – Zvijezda Gradačac 2:1.

- Nema dobre reprezentacije bez igrača iz domaćih klubova – često ponavlja prvi strateg „Zmajeva“.

Nije tajna da su na Grbavici priželjkivali da selektor Hadžibegić u igrački kadar uvrsti veznjaka „Plavih“ Armina Hodžića (22), ali on je van stroja zbog povrede.

No, s obzirom na pomenute probleme u zadnjoj liniji nije isključeno da u konkurenciji za Island i Slovačku ponovo uskoči iskusni, tridesetpetogodišnji Edin Cocalić. Također, na Koševu priželjkuju pozive ofanzivcu Almedinu Ziljkiću ili Dalu Varešanoviću, Pod Bijelim Brijegom lijevom bočnom Josipu Ćorluku, u Veležu stoperu Samiru Zeljkoviću, a tu je i napadač Nermin Haskić... Uz sve navedene, u čekaonici su i napadač mađarske Kisvarde Jasmin Mešanović, stoper Šerifa Stjepan Radeljić...

Tahirović novo ime

Selektor Hadžibegić je već najavio da će na prvom spisku biti igrači koje su pozivala dva prethodna selektora – Dušan Bajević i Ivajlo Petev (Ivaylo), a sada je tu i Benjamin Tahirović iz Rome.  Također, od povrede se konačno oporavio i Ermin Bičakčić (Hofenhajm). 

U Ligi nacija Petev je koristio sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (povrijeđen), Kenan Pirić, Nikola Vasilj.

Odbrana: Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Siniša Saničanin, Besim Šerbečić, Sead Kolašinac, Eldar Ćivić, Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Mateo Sušić, Hrvoje Miličević, Adnan Kovačević (povrijeđen), Haris Hajradinović.

Vezni red: Mateo Sušić, Amir Hadžiahmetović, Muhamed Bešić (povrijeđen), Gojko Cimirot, Rade Krunić, Miralem Pjanić (povrijeđen), Sanjin Prcić, Dino Hotić, Amer Gojak, Dario Šarić, Vladan Danilović.

Napad: Haris Duljević, Miroslav Stevanović, Ermedin Demirović, Edin Džeko, Smail Prevlja, Kenan Kodro, Luka Menalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.