NAJAVE

U fudbalu će uvesti anti-Martinez pravilo

Više se neće moći raditi ono što je radio argentinski golman

Martinez: Nema šta nije radio. Twitter

N. D.

2.3.2023

Emilijano Martinez (Emiliano) je bio jedna od najvećih zvijezda Svjetskog prvenstva u Kataru prošle godine. Nije pretjerano reći da Argentina vjerovatno ne bi osvojila turnir da nije bilo Martineza. U produžetku finala je obranio udarac francuskog krilnog napadača Randala Kolo-Muanija i odveo Argentinu u raspucavanje penala, a i tamo je bio ključan.

Radio je Martinez sve što je mogao da zaustavi pucače francuske reprezentacije, a koristio se i metodama koje nisu zabranjene, ali nisu u duhu fair-playa. U jednom trenutku je dobio i žuti karton jer je provocirao protivnike, bacao lopte dalje od izvođača i intenzivno slavio svaku obranu.

I sada je došlo vrijeme da se u nogomet uvede anti-Martinez pravilo. Barem tako tvrdi španska "Marca" koja donosi vijest da će uskoro FIFA i UEFA uvesti pravilo kojim će se zabraniti golmanima da ometaju izvođače.

Kako piše španski list, bit će zabranjeno namjerno odgađanje izvođenja penala te dodirivanje stativa, prečke ili mreže. Ovo pravilo bit će uvedeno tokom sljedeće sezone u sva nogometna takmičenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.