FIFA

Imenovanje Adriane Lime nije naišlo na odobravanje fudbalskih radnika

FIFA je odabrala supermodel Adrianu Limu za službenu ambasadoricu Svjetskog prvenstva u ženskom fudbalu

Adriana LIma. Twitter

G. Š.

3.3.2023

FIFA je odabrala supermodel Adrianu Limu za službenu ambasadoricu Svjetskog prvenstva u ženskom fudbalu. No, taj potez nije naišao na odobravanje bivših fudbalskih radnika i igračica.

"Živi i diže fudbal"

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) je rekao kako Lima, bivši model „Victoria‘s Secreta“, ‘živi i diže fudbal‘, te dodao kako je „odlična poveznica“ između sportista i navijača u cijelom svijetu. Lima se, s druge strane, izjašnjava kao navijačica, ali osim toga nema prevelike poveznice sa sportom.

Bivša kapetanica australske fudbalske reprezentacije Moya Dodd smatra kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku koja se šalje sportašicama koje žele jednak tretman kao i fudbaleri. Nakon što se na ovo požalila na Twitteru, Dodd je pojasnila svoje stavove. Izrazila je zabrinutost zbog Liminog priznanja da se izgladnjivala devet dana uoči modnih revija, te istaknula kako Lima smatra da je podbačaj „zločin“.

- Što će ova ambasadorica predstavljati za veliku i rastuću populaciju fudbalerki i fanova koji vole ovu igru baš zato što nam pokazuje kako izgleda jednakost? Kada djevojka igra fudbal svijet je gleda drugačije. Umjesto da prima komplimente na temelju svojeg izgleda i lijepe haljine, ona je cijenjena zbog svojih vještina i golova - rekal je Dodd i dodala:

- Fudbalerki se dive zbog onoga što može, a ne onoga kako izgleda. To je dovodi u ravnopravni položaj sa njenom braćom što kasnije može promijeniti cijeli njen životni put i ambicije.

Drugačiji pristup

„Women Sport Australia“, glavno tijelo za ravnopravnost u sportu, ističe kako je Limino imenovanje nepotrebno i da je FIFA trebala istaknuti sportašice koje igraju na turniru.

- To je definitivno drugačiji pristup od onoga kakav dobiju muškarci. Na posteru za SP je obično Cristiano Ronaldo, pa zašto onda trebate supermodela kada možete uzeti Meg Rapinoe ili Sam Kerr ili nekoga ko učestvuje u sportu koji se promovira? To je uzor koji bi trebao biti glavno lice kampanje - poručuje predsjednik „Women Sport Australije“ Gen Dohrmann.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.