KRAJ ERE

Slijedi li raspad PSG-a: Gdje će karijere nastaviti Mbape, Mesi i Nejmar

Neuspjesi u Ligi prvaka su dosadili trojcu i čini se da će svi imati nove ekipe u sljedećoj sezoni

Gdje karijere nastavljaju Mesi, Nejmar i Mbape. AP

N. H.

9.3.2023

PSG je od 2012. godine, kada ih je preuzeo Katar, na odštete igračima potrošio preko jedne i po milijarde eura.

(Ne)Uspjesi

U tom razdoblju osvojili su osam francuskih prvenstava i 12 domaćih kupova, ali jedan trofej im je nedostižan, onaj koji je bio i glavni cilj pri kupovini kluba, a to je Liga prvaka.

Najbliže su joj došli prije dvije godine, ali su poraženi od Bajerna.

Nakon što ih je isti klub ove sezone ponovo izbacio iz Lige prvaka, već u osmini finala, jasno je da je jedna era pri kraju. Era koja se može smatrati svojevrsnim debaklom.

Dvojac od 402 miliona eura

PSG je na ljeto 2017. godine za 402 miliona eura doveo Kilijan Mbapea (Kylian Mbappe) i Nejmara (Neymar). Oni i do danas drže rekord za dva najskuplja transfera, ali su u međuvremenu postali mnogo pametniji s novcem.

Prisjetimo li se posljednjih sezona, vidjet ćemo da je najskuplja kupovina bio Ašraf Hakimi za 68 miliona eura.

Puno novca, ali ne i u rangu transfera koji su se viđali ranije u Parizu ili u Engleskoj. Razlog zašto se ne troši novac kao prije je možda i očitiji nego što mislimo.

Propali pokušaji osvajanja Lige prvaka

PSG više ne može privući najbolje fudbalere svijeta jer je očito da i s najboljim mladim fudbalerom svijeta, kao i jednim od najboljih ikada ne mogu proći dalje od osmine finala Lige prvaka.

Tim ili u ovom slučaju skup individua je u pet od sedam sezona u ispao u prvoj nokaut rundi Lige prvaka. Svlačionica krcata zvijezdama i egom je prije dvije godine postala bogatija za Lionela Mesija (Messi), ali ni njegovo pridruživanje pomenutim zvijezdama nije pomoglo.

Raspada se veliki trojac

Dvojac, za koji je PSG samo u platama isplatio preko pola milijarde eura, je često otvoreno govorio kako žele otići iz PSG-a.

Nejmar je u suzama molio Barcelonu da ga vrati, a Mbape se često čuje s Realovim predsjednikom. Mesi je također u kontaktu s predsjednikom Barcelone.

Dodamo li da se u Parizu žele riješiti vječno povrijeđenog Nejmara, da je Mbape poručio čelnicima da se zapitaju zašto je to maksimum i da Mesiju ističe ugovor na ljeto, jasno je da svjedočimo kraju ere PSG-a koji je pokušao kupiti Ligu prvaka. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.