STRUČNJACI

Safet Sušić za "Avaz“: Ispadanje PSG-a nije iznenađenje, bolji smo od Islanda i Slovačke

Imamo realne šanse da odemo na Evropsko prvenstvo 2024., tvrdi Pape

Safet Sušić. Facebook

10.3.2023

Legendarni Safef Sušić (67) u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ prokomentirao je ispadanje njegovog bivšeg kluba – PSG-a iz Lige prvaka, ali i najavio start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Liga prvaka

- Moglo se i očekivati da će Pariz ispasti od Bajerna, posebno nakon prve utakmice i 0:1, iako su se u PSG-u nakon posljednja dva rezultata – pogotovo pobjede u Marseju od 3:0, malo digli. Mislili su da će proći Bajern – rekao je Pape, koji je ostavio (pre)dubok, neizbrisiv trag na Parku prinčeva, te dodao:

- Objektivno, Bajern je bolja ekipa. Imaju više igrača, jaku klupu. Gledao sam i prvu utakmicu na Parku prinčeva... Do 70. minute, dok nije ušao Kilijan Mbape, to nije ličilo ni na šta. Pariz, ustvari, zavisi od tri igrača, a Nejmar je povrijeđen. I onda, ako je jedan od ove dvojice – Mbape ili Lionel Mesi malo slabiji, ne mogu nikoga pobijediti.

Mbape je nakon utakmice izjavio: Bajern je izgradio ekipu za osvajanje Lige prvaka, a nama je ovo maksimum...

- Ma dobro, razočaran je nakon eliminacije. Ali činjenica je da su negdje pogriješili. Kad pogledaš klupu PSG-a, to je jadno. A u prvoj utakmici protiv Bajerna u Parizu ispred mene su se tokom utakmice zagrijavali Serž Gnabri, Toimas Miler, Dejli Blind... To su svjetski igrači. A kad pogledaš klupu Pariza, ne znaš nikoga. Među njima je bilo i dijete od 17 godina (El Chadaille Bitshiabu). Gdje može u Parizu igrati fudbaler od 17 godina, u jednoj takvoj ekipi. Također, i ovi igrači što su ih sada doveli nisu na nivou tog kluba, nisu to igrači za PSG – Fabijan Ruiz, Vitinja... Prema tome, ispadanje Pariza nije iznenađenje – istakao je Sušić.


Safet Sušić. PSG

Euro 2024.

Neizbježna tema s najuspješnijim selektorom naše fudbalske reprezentacije je i martovski start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

- Imamo realne šanse da budemo među prve dvije ekipe, odnosno drugi u grupi, i odemo na Euro. Ni Island, ni Slovačka, nisu kao nekad, tako da imamo realne šanse da budemo drugi. No, znam i to da Faruk (Hadžibegić – op. a.) ima problema s povredama Miralema Pjanića i Muhameda Bešića, kao i statusom igrača u klubovima. A nemamo neki veliki izbor. U svakom slučaju, puno toga će zavisiti od prve utakmice protiv Islanda.

Tu bi trebalo uraditi sve da pobijedimo, jer kasnije igrači dobiju na samopouzdanju. Znam to iz iskustva. Smatram da mi imamo bolje igrače od Islanda i Slovačke. Također, bit će jako važno uzeti po šest bodova od Lihtenštajna i Luksemburga, koji nije više selekcija za potcijeniti, kao u moje vrijeme – rekao je Sušić.

Žestoke kritike

Trener PSG-a Kristof Galtije (Christophe Galtier), fudbaleri, ali i predsjednik Parižana Naser el-Kelaifi (Nasser al Khelaifi) ponovo su na meti žestokih kritika.

- Poslije revanša u Minhenu gledao sam jednu TV emisiju u kojoj je bilo četiri-pet novinara i dva bivša igrača. Najkraće kazano, katastrofa. Svi su ih žestoki kritikovali, iako su nakon prvog poluvremena (0:0) čak i hvalili PSG. Na poluvremenu su svi rekli da će Pariz izbaciti Bajern, prognozirali su da će rezultat biti 1:2, 1:3, 0:2...

Međutim, nakon katastrofalnog drugog poluvremena strahovito su ih kritikovali. Inače, Francuzi su dosta realni, priznali su da je Bajern u ovom trenutku bolja ekipa – prenosi Pape.

BAJERN

je već nekoliko puta osvajao Ligu prvaka, tako da nema taj pritisak kao PSG. Kad krene sezona, ovdje u Parizu se priča samo o osvajanju Lige prvaka, prenosi Pape.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.