UDRUŽENJE NAVIJAČA FKS

Bordo prijatelji sa porukom za Sarajevo: Hvala svima koji su nam omogućili borbu za opstanak

Bordo prijatelji, Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo, su objavili tekst u kojem su analizirali nastupe ekipe Mirze Varešanovića

Bordo prijatelji provociraju FK Sarajevo. FK Sarajevo / Facebook

N. H.

13.3.2023

„Bordo prijatelji 1946“, Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo, su objavili tekst u kojem su analizirali nastupe ekipe Mirze Varešanovića u dosadašnjem, proljetnom, dijelu sezone. Oni su se bazirali na slabije rezultate ekipe.

Objavu pod nazivom "MILJENICI NESREĆE: Uticaj globalnog zagrijavanja na rezultate FK Sarajevo" sa zvanične stranice Bordo prijatelja prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena.

- Nakon priprema u Antaliji, koje su pokazale da je FK Sarajevo odlično odradilo pripreme i da su dovedena prava pojačanja, nastavak Premijer lige Bosne i Hercegovine nije donio očekivane rezultate adekvatne uloženim sredstvima.

Proljetno iskustvo FK Sarajevo potvrdilo je onu narodnu – da parama ne možeš kupiti sreću. Ako nemaš sreće, džaba taktika, skupa pojačanja, velika ljubav prema klubu, produžene pripreme u Turskoj…

Već u toku priprema sreća je okrenula leđa FK Sarajevo. Harmoniju između kluba i navijača iz temelja je uzdrmala činjenica da postoje neki tamo „Bordo prijatelji 1946“ koji sve rade da navijačima ogade klub.

Kako bi spriječili maligni uticaj “grupice besposličara”, angažovani su botovi, a nakon mnogo godina probuđeni su i veterani. Pobjednička klima je vraćena u tim.

Prvenstvo je moglo da počne. Ali, nesreća nikad ne dolazi sama. U februaru je pao snijeg i postavljanje hibridne trave moralo je biti prolongirano za april, a možda i maj, nadamo se – ove godine.

Potom je došla i prva utakmica nastavka prvenstva. Registrovani su svi strani državljani u timu, teren u Mostaru skoro pa idealan, ali ne lezi vraže, niko nije računao na vjetar. Sve pripremljene i uigrane, kako se to kaže, taktičke zamisli šefa stručnog štaba pale su u Neretvu. Nošen mostarskim vjetrom, HŠK Zrinjski je začarao svoj gol, tako da igrači Sarajeva nisu uspjeli ni da im priđu dalje od sredine terena. Na kraju je bilo 0:2. Šef stručnog štaba je nerado priznao da je vjetar kriv za poraz.

Nesreći tu nije bio kraj. Nakon pobjede u Širokom Brijegu, utakmica sa gradskim rivalom pokazala je da tim ne može pokazati svu raskoš svog znanja i uigranosti, ako se utakmice igraju na različitim terenima. Taktika koja se uvježbava u Butmiru, ne može se primijeniti u Trening centru u Zenici, a pogotovo ne na stadionu FK Mladost iz Doboja kod Kaknja.

Prokletstvo igranja na “drugom terenu” bio je jedino zašto je utakmica bila, kako to reče šef struke tima sa Grbavice, rak za oči!

Pored silnih miliona investiranih u nove igrače, dovođenje vrhunskog stručnjaka na mjesto šefa stručnog štaba, svih genijalnih menadžerskih poteza direktorice kluba, nedostatak sreće koja se, kao što znamo, ne može kupiti novcem, pokazao se kao ključni razlog zašto je FK Velež, bez ijednog ozbiljnog udarca na gol, uspio pobijediti sa 1:0. Ostaće vječna tajna kako su nakon izgrađenih akcija, šutevi igrača FK Sarajevo završavali na tribina i okolnim njivama, a ne u protivničkom golu, dok je FK Velež uspio pobijediti bez šuta u okvir gola!? Zaista je teško shvatiti kako su to uspjeli, mada postoje indicije kako su igrači FK Velež posjetili turbe Sedam braće prije odlaska u Doboj kod Kaknja. Drugo objašnjenje još nije otkriveno.

Očito je, dakle, da ne vrijedi trošiti toliki novac na pojačanja i uigravanje ekipe, možda bi bilo efikasnije angažovati nekog vidovnjaka, možda Aziru da pogleda u kašike, ili gataru u fildžan. Oni bi mogli predvidjeti koja bi nova nesreća mogla zadesiti fudbalere i struku FK Sarajevo, što bi dalo dovoljno prostora šefu stručnog štaba da kvalitetno pripremi opravdanja nakon svakog sljedećeg poraza.

Uprava kluba ne bi trebalo da razmišlja o smjeni stručnog štaba FK Sarajevo ili dovođenju novog fundusa igrača iz bivših sovjetskih republika. Mnogo više bi postigli ako bi znali kakva ih nesreća vreba u narednom kolu Premijer lige BiH.

Bez želje da budemo maliciozni, predviđamo neke od mogućih pehova koji bi ih mogli zadesiti:

– kiša u aprilu i maju zna da iznenadi;

– nema toliko savršene fudbalske taktike koja ne može da se istopi na poznatim majskim vrelinama;

– poseban rizik je povratak na hibridni travnjak stadiona Koševo, jer igrači neće biti pripremljeni na savršene uslove;

– tu je, naravno, i zloglasni analitički istok pod čijim su pritiskom popuštali i najbolji;

– sjeverna tribina bez „Hordi zla“ je demoralizirajući faktor i sigurno igračima neće biti svejedno da igraju u takvoj atmosferi;

– povici nezadovoljnih pojedinaca mogu dodatno uzrujati igrače skoncentrirane na igru, a to bi moglo dovesti do katastrofalnih rezultata.

Na sve ovo pobrojano treba dodati sudije, Vicu, Nogometni savez BiH, rat u Ukrajini, globalno zagrijavanje, retrogradni Merkur…

Sve u svemu, pred nama je grčevita borba za opstanak i hvala svima koji su nam to omogućili!  - stoji u objavljenom tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.