NA BILINOM POLJU

Fudbaleri BiH večeras protiv Islanda počinju kvalifikacije za Euro 2024

Kapitenu Edinu Džeki ovo je vjerovatno posljednja prilika da sa reprezentacijom izbori plasman na Euro

Sa treninga reprezentacije. NSBiH

FENA

23.3.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom protiv Islanda večeras započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Predvođena novim selektorom Farukom Hadžibegićem reprezentacija BiH pokušat će prvi put u svojoj historiji ostvariti plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

Šezdesetpetogodišnji stručnjak u svom drugom mandatu na klupi bh. tima priželjkuje prvo mjesto u grupi i direktan plasman. Za prvi meč u kvalifikacijama pozvao je nekoliko debitanata, ali je najavio da će okosnicu tima i dalje činiti igrači koje su selektovali njegovi prethodnici.

Bez Pjanića, Bešića i Kolašinca

Hadžibegić zbog povreda nije pozvao Miralema Pjanića i Muhameda Bešića, dok je Sead Kolašinac na pripreme došao povrijeđen, jer je imao veliku želju da bude uz ekipu.

U svojim je izjavama bio dosta oprezan, ali i optimističan.

- Ne bih se složio da smo mi favoriti. Reći ću da smo favoriti ako ih pobijedimo i kada ih pobijedimo. Imam izuzetan respekt prema svim kolegama koji rade i selekcijama. Svi oni igraju evropsku ligu. Kada bih govorio o Islandu prije 10 do 15 godina onda bih govorio u nekim drugim terminima, ali, sada, i profesionalno moramo da imamo respekt prema toj ekipi - upozorio je Hadžibegić na pres-konferenciji uoči ovog meča.

Ne slaže se da su Islanđani lošiji nego ranijih godina.

- Treba dobro respektovati ove momke koji igraju danas. Impresivno je bilo vidjeti u pripremnim utakmicama koliko ljudi trče i koliko su agresivni - naglasio je selektor reprezentacije BiH.

Posljednja šansa za Džeku

Kapitenu Edinu Džeki ovo je vjerovatno posljednja prilika da sa reprezentacijom izbori plasman na Euro. U najavi utakmice istakao je kako je važno da u ove kvalifikacije krenemo "možda manje dobrom igrom, ali više rezultatom".

- Imamo 10 utakmica. Neko će reći da ima da se igra, ali mislim, pogotovo u ovoj našoj grupi, da je svaki bod, svaka utakmica, jako bitna. Početi kvalifikacije pobjedom je sigurno nešto što mi želimo, ali prije svega to moramo da pokažemo na terenu i da damo svoj maksimum. Sama pobjeda na otvaranju kvalifikacija daje ti neko samopouzdanje, neku euforiju da i u narednim utakmicama uđeš što jače, što stabilnije i bez nekog većeg pritiska - kazao je Džeko, koji je nedavno napunio 37 godina.

Selekcija Islanda u Zenicu je došla, kako je istakao njihov selektor Arnar Vidarson, sa željom da ostvari pobjedu.

- Svi igramo da pobijedimo i nadamo se da to možemo učiniti. Moram reći da sam prilično zadovoljan s našom grupom. Svjeseni smo snage i prednosti selekcije BiH, ali nam je drago da kvalifikacije počinju i, kao što sam već rekao, u četvrtak ćemo igrati da pobijedimo - kazao je Vidarson.

Island ide na pobjedu

Podvukao je kako je sve moguće u fudbalu, ali ako se "ne nadate da ćete pobijediti, bolje je da ostanete kući”.

- Mi smo došli s nadom, vjerom i željom da pobijedimo, ali istovremeno imamo i veliki respekt prema bh. timu - poručio je Vidarson.

Susret BiH - Island igra se večeras na stadionu "Bilino polje" od 20 sati i 45 minuta.

Tri dana kasnije reprezentacija BiH gostuje u Slovačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.