MLS

Jednostavan plan Amerikanaca: Mesija bi svi plaćali, on bi izabrao gdje će igrati

Klubovi vjeruju da bi dolazak Mesija u MLS bio značajan, kako za samu ligu tako i za sve njih

Lionel Mesi: Plaćali bi ga svi, on bi izabrao gdje će igrati. AP

N. H.

27.3.2023

Kako bi doveli Lionela Mesija (Messi) u MLS, što u skladu s finansijskim pravilima ove lige i u odnosu na Mesijevu plaću za jedan klub nije izvodljivo, svi klubovi lige smislili su plan.

Jasan plan, svi imaju benefite

Svih 29 klubova, koliko ih u MLS ima, plaćali bi dio njegove plaće, dok bi Mesi sam izabrao klub u kojem bi igrao.

Koliko god zvuči nevjerovatno, ideja da 29 klubova zajedno plaća igrača jednog tima, logika kojom se klubovi iz MLS vode ima smisla i svi na kraju imaju svoju računicu.

Klubovi vjeruju da bi dolazak Mesija u MLS bio značajan, kako za samu ligu, tako i za sve njih, jer bi zarada od komercijalnih prava značajno bila povećana, što bi svima išlo u prilog.

Podizanje cijena TV prava

Mesi u PSG-u zarađuje blizu 900.000 funti sedmično, dok prosječna plaća igrača u MLS ligi iznosi 386.000 godišnje. Timovi prosječno na igrače troše 8,1 milion dolara na godišnjem nivou.

Klubovi su do ovog prijedloga došli na sastanku u februaru i nadaju se da će na ovaj način, zapravo, svi zaraditi jer bi mogli podići cijenu TV prava. Trenutno, oni imaju ugovor s Apple+TV vrijedan 2,5 milijardi dolara za deset godina, kao i dodatni ugovor s Fox sportom na za teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Upitan integritet takmičenja

Ipak, ova ideja sobom nosi i niz pitanja, a glavno je svakako integritet samog takmičenja u kome cijela liga plaća jednog igrača koji ne može da igra u 29 timova već samo u jednom. I FIFA bi svakako imala šta da kaže na ovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.