KLUBOVI ZADOVOLJNI

Pao dogovor FIFA-e i ECA-e: Više novca će biti isplaćeno za Svjetsko prvenstvo 2026.

Krovna organizacija međunarodnog fudbala će isplatiti klubovima mnogo veće sume novca za učešće njihovih igrača na Svjetskom prvenstvu 2026. godine

Dogovor FIFA i ECA: Više novca će biti isplaćeno za Svjetsko prvenstvo 2026.. Screenshot/Twitter

N. H.

27.3.2023

Krovna organizacija međunarodnog fudbala (FIFA) će isplatiti klubovima mnogo veće sume novca za učešće njihovih igrača na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, u odnosu na svote isplaćene za nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Kako prenosi Sky Sports, FIFA i Evropska asocijacija klubova su postigli dogovor o povećanju sume koju FIFA plaća klubovima za učešće njihovih igrača na Svjetskom prvenstvu.

Radi se o ozbiljnom povećanju, čak oko 75 posto više novca će dobiti klubovi. Za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Meksiku FIFA će za ove svrhe isplatiti oko 300 miliona funti.

Također, Evropska asocijacija klubova i FIFA su postigle dogovor po kom će ECA prestati da se protivi novom formatu Svjetskog klupskog prvenstva. Prema posljednjim informacijama, na tom takmičenju će se biti 32 ekipe, a započeti su pregovori i oko prodaje komercijalnih prava FIFA-e. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.