NEUGODNOST NA PRIPREMAMA

Radnici španskog hotela uhapšeni zbog islamofobnog ispada prema reprezentativcima Maroka

Marokanci su u nedjelju otputovali u Madrid u sklopu priprema za prijateljsku utakmicu protiv Perua koja se treba odigrati u utorak

Uhapšeni radnik. Screenshot/Twitter

N. H.

27.3.2023

Marokanci su u nedjelju otputovali u Madrid u sklopu priprema za prijateljsku utakmicu protiv Perua koja se treba odigrati u utorak, ali nisu ni slutili da će biti meta užasnih rasističkih i islamofobnih uvreda od zaposlenika hotela.

Zaposlenici su na Instagramu objavili nekoliko fotografija uz koje su pisali grozne uvrede na račun marokanskih fudbalera i mjeseca Ramazana.

- Mi nitkovi koji im serviramo ramzanska s***a i njihova j*****a uvjerenja – stoji u opisu jedne fotografije, dok su i na drugoj upućene slične uvrede.

- Marokanski tim je u Toweru. Prokleti mauri. S***m se na ramazan. 

Nekolicina španskih medija je izvijestila o islamofobnom napadu članova hotela, a naglasili su i da je boravak marokanskih fudbalera u Španiji „obilježen neugodnim incidentima“ u tom hotelu.

Uprava Eurostars Madrid Towersa, hotela u kojem odsjedaju Marokanci, je žestoko osudila događaje, pojasnivši da poduzimaju pravne mjere protiv počinitelja.

- Prvo se želimo izviniti svima koji su se osjećali uvrijeđeno zbog onoga što se dogodilo - AS je citirao jednog od menadžera hotela.

- Ja sam arapska osoba, musliman koji slavi Ramazan kao i mnogi kolege u hotelima i zbog toga se osjećamo povrijeđeno kao i svi muslimani na svijetu - dodao je menadžer, naglašavajući da se ustanova ograđuje od svakog rasističkog i islamofobnog čina.

Menadžer hotela istakao je da su osobe odgovorne za ovaj užasni čin dobile otkaze.

Španska policija brzo je reagovala na ovu nehumanu gestu prema momčadi koja je bila iznenađenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a i ambasada Maroka je obavijestila špansko tužilaštvo da će ih podnijeti prijavu radi ovog rasističkog i islamofobnog ispada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.