KVALIFIKACIJE ZA EURO

Francuska sigurna u Dablinu, Nizozemska se namučila protiv Gibraltara

Francuze je ka pobjedi poveo desni bek Pavar, a i za Nizozemce je dvostruki strijelac u pobjedio bio defanzivac Nejtan Ake

Pavar: Heroj u pobjedi Francuske. AP

27.3.2023

Reprezentacija Irske je poražena na Aviva stadionu u Dablinu od Francuske rezultatom 0:1. 

Prvo poluvrijeme je prošlo bez većih prilika za obje reprezentacije. Drugo je ipak počelo drugačije. 

Publiku je razbudio Benžaman Pavar (Benjamin Pavard) fenomenalnim golom koji je postigao u 50. minuti. Njegov udarac sa nekih 20 metara je probio golmana domaće ekipe i udarivši od prečku ušao u gol. 

Taj gol se na kraju ispostavio i kao odlučujući. 

Zanimljiva je i činjenica da je ovo jedan od najneočekivanijih rivaliteta u evropskom fudbalu.n Naravno, sve je počelo 2009. godine i igranje rukom legendarnog napadača Tijerija Anrija (Thierry Henry), koje je dovelo do gola Francuza i prolaska na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Francuzi su prvi u grupi B nakon nove pobjede sa 6 osvojenih bodova, dok je prate Grčka, koja je igrala samo jednu utakmicu i Nizozemska sa po 3. 

U drugoj utakmici grupe B Nizozemska je mnogo teže nego očekivano slavila protiv Gibraltara rezultatom 3:0. Strijelci za Nizozemsku su bili Memfis Depaj (Memphis Depay) u 23. minuti, dok je defanzivac Nejtan Ake (Nathan) bio dvostruki strijelac, postigavši golove u 50. i 82. minuti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.