KAPITEN REPREZENTACIJE

Edin Džeko ekskluzivno iz Milana za "Dnevni avaz": Igrat ću dok me tijelo sluša, idemo po nove pobjede s BiH!

Jako je bitno da mladi igrači u reprezentaciji osjete i podršku i povjerenje stručnog štaba, ali i podršku sa tribina

Džeko: Idemo korak po korak. NS BiH

10.4.2023

Edin Džeko odigrao je 124 utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i još je najvažnija poluga bh. nacionalnog tima. Sa 37 godina ima višestruku ulogu, kako na terenu tako i u svlačionici, a nije da nije pokušavao privoljeti određene igrače da obuku dres Bosne i Hercegovine.

Bilo je velikih igrača u bh. fudbalskoj historiji, a Džeko je sigurno jedan do onih koji se mogu svrstati u red najvećih.

U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Džeko je govorio o svojoj karijeri, reprezentaciji BiH, mladim igračima, Interu...

Početak uvijek težak

Naravno, uvijek se postavlja pitanje trajanja njegove karijere s obzirom na to da ima punih 37 godina.

- Igrat ću dok god uživam u igranju i, naravno, dokle god mogu praviti prevagu. Iako imam 37 godina, i dalje se osjećam jako dobro. Osjetim da još mogu igrati na visokom nivou i, dok god u meni bude taj osjećaj – igrat ću, ali, naravno, i slušati svoje tijelo, kakve mi signale šalje. Zasad šalje odlične - kaže kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko.

Iza bh. nacionalnog tima su dva ogleda. Džeko je zbog bolova u leđima nastupio tek malo u drugom poluvremenu duela protiv Slovačke, ali imamo tri boda iz dva ogleda.

- Novi je početak uvijek težak. Selektor je imao malo vremena da pripremi ove dvije utakmice, barem kada je u pitanju uigravanje ekipe, jer smo se prvi put vidjeli svi zajedno svega nekoliko dana prije susreta protiv Islanda. U toj utakmici se vidjelo da imamo kvalitet, da posjedujemo energiju, ali jasno je bilo i da ima mana, koje su izašle na vidjelo u utakmici protiv Slovačke. Imamo mladu ekipu, željnu učenja, dokazivanja i vjerujem da će, kako vrijeme bude odmicalo, to izgledati mnogo bolje i kvalitetnije. Odigrali smo tek dva susreta, a već sada je jasno da u našoj grupi svi mogu iznenaditi svakoga. Bit ćemo oprezni i dat ćemo sve od sebe da u narednom kvalifikacionom prozoru osvojimo nove bodove - najavljuje napadač Intera.

Džeko: Trebaju osjetiti povjerenje - Avaz
Džeko: Trebaju osjetiti povjerenje - Avaz
Džeko: Trebaju osjetiti povjerenje - Avaz
Džeko: Trebaju osjetiti povjerenje - Avaz
Džeko: Trebaju osjetiti povjerenje - Avaz
+4

Reprezentacija je očigledno iznjedrila i neka nova imena. Džeko je uvijek bio neko ko je spreman pomoći mladim igračima. Sada su u reprezentaciji mladići poput Dedića, Tahirovića, Gazibegovića...

Imaju neosporan kvalitet

- Imaju kvalitet, to je neosporno i dobro su se uklopili u ekipu. Bitno je da su spremni učiti od nas, starijih, a mi im pomažemo našim iskustvom. Imaju podršku starijih i iskusnijih igrača, a jako je bitno da osjete i podršku i povjerenje stručnog štaba, ali i podršku s tribina. Puno je lakše za njih igrati kada nisu pod pritiskom i kada je svaki njihov dobar potez nagrađen aplauzom. Sjajni su momci, koji već sada igraju važne uloge u svojim ekipama i vrijeme radi za njih kada je u pitanju reprezentacija - poruka je bh. kapitena.

Inter ove godine vodi žestoku bitku za plasman u Ligu prvaka, ali je još u igri za ovaj veliki trofej u tekućoj sezoni. Mnogi će reći, osvajanje Lige prvaka za Džeku bila bi kruna karijere.

- Liga prvaka je najteže klupsko takmičenje za osvajanje. Igramo dvije utakmice protiv Benfike, koja je odlična ekipa, ali napravit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo izboriti polufinale. Idemo korak po korak - naglasio je Edin Džeko za “Dnevni avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.