BITNI PROJEKTI

Magoda: Izgradnja nacionalnog stadiona prioritet Ministarstva kulture i sporta KS u ovom mandatu

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda je bio na sastanku s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem

Sastanak Mandića i Magode. Služba za protokol i press KS

FENA

18.4.2023

Bosna i Hercegovina i Sarajevo moraju imati nacionalni stadion, a opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo je da za taj projekt potencijalno bude odabran lokalitet stadiona „Asim Ferhatović Hase“, kao simbol ovog grada - rekao je ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda na sastanku s načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem.

Važan projekt

Također je naglasio i kako, u isto vrijeme, ostavlja mogućnost da se realizacija ovog važnog projekta desi i u nekoj od drugih sarajevskih općina.

- Vrijeme je da uđemo u jedan ozbiljni infrastrukturni projekt kao što je izgradnja nacionalnog stadiona. Ministarstvo kulture i sporta će tražiti da se kroz budžet i kapitalne investicije Kantona Sarajevo planiraju sredstva i za ovaj projekt. Moramo napraviti iskorak, moramo praviti infrastrukturne projekte u svim sektorima, a izgradnja nacionalnog stadiona će biti nulti prioritet ovog ministarstva u aktuelnom mandatnom periodu - naglasio je ministar Magoda.

Poredani prioriteti

Tokom sastanka razgovarano je i o projektu rekonstrukcije Centra za sport i rekreaciju, odnosno kultnog objekta „FIS“, koji je također prioritet i za Kanton i Općinu.

- Bliži se i ljeto, te Vlada KS i Ministarstvo namjeravaju, u saradnji s Općinom, nastaviti i realizaciju projekta ‘Festival u centru’ koji je pokazao svoj puni značaj u posljednje dvije godine, kao i projekta ‘Kultura na ulice’, u saradnji s našim institucijama kulture. Cilj nam je sadržaje ove vrste podići na viši nivo - naveo je ministar.

Prva posjeta u nizu

Načelnik Mandić je izvijestio Magodu i o utrošku sredstava koje je doznačila Vlada KS za izgradnju Evropske kuće kulture. Projekt je u završnoj fazi, a po riječima načelnika, trebao bi biti okončan krajem narednog mjeseca.

Također je istaknuo da će općina intenzivirati aktivnosti vezane za ustupanje objekta na korištenje Vladi KS, radi uspostave Muzeja holokausta.

Današnja posjeta Općini Centar je prva u nizu planiranih posjeta ministra Magode lokalnim zajednicama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija u oblastima kulture i sporta.

- Svim općinama će zasebno biti upućen i poziv iz Ministarstva da delegiraju kapitalne projekte - najavio je ministar Magoda, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.