NA ILIDŽI

Održana redovna sjednica Generalne skupštine NSBiH

Želim da istaknem da sam ponosan na činjenicu da predstavnici svih struktura NS/FS BiH dišu kao jedno, rekao je Zeljković

Sa sjednice na Ilidži. NSBiH

E. Ć.

28.4.2023

Redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je jučer u hotelu „Hills“ na Ilidži.

Sjednica je počela minutom šutnje u čast počasnog predsjednika NS/FS BiH Ivice Osima i svih članova fudbalske organizacije koji su preminuli u proteklih godinu dana.

Predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković je pozdravio prisutne, te se zahvalio predstavnicima FIFA i UEFA na podršci u aktivnostima Saveza, te je istakao da svi zajedno radimo na razvoju i prosperitetu nogometa/fudbala. Zeljković je, između ostalog, rekao:

„Ono što želim da istaknem da sam ponosan na činjenicu da predstavnici svih struktura NS/FS BiH dišu kao jedno i da se sve konstruktivne ideje u interesu nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini jednoglasno usvajaju i sprovode na ponos svih nas koji učestvujemo u tim aktivnostima. Ideja vodilja, i naša misija je da stvorimo najbolje moguće okruženje za razvoj svih aspekata nogometne/fudbalske igre, te da promovišemo istu kako bi svaki građanin uživao u čarima koje nogomet/fudbal pruža. Vrijednosti koje baštinimo na putu razvoja i prosperiteta su jedinstvo, ponos, jednakost, inkluzija, a naša ideja vodilja je u prethodnoj godini kroz saradnju sa stručnjacima UEFA uobličena u Strategiju razvoja NS/FS BiH za period 2022-2026. Ono što smo prošle godine na redovnoj skupštini obećali, to smo i ispunili, a u tri riječi koje su ujedno i naziv ovog strateškog dokumenta stalo je sve ono što, ustvari predstavlja našu misiju, viziju i vrijednosti. Te riječi su "ZAJEDNO ZA SUTRA".

Zeljković je još dodao:

„Zajedno za sutra je svojevrsni vodič, staza kojem će Savez hrabro koračati u narednom periodu. NS/FS BiH kao organizacija po prvi put ima jasno definisan budući pravac djelovanja, koji je sa UEFA kao strateškim partnerom u potpunosti pozicionirao naš Savez kao jednu od ključnih komponenti na evropskoj nogometnog/fudbalskoj mapi. Još jednom se zahvaljujem svim saradnicima kako internim, tako i eksternim koji su predano radili na Strategiji, a na nama je da maksimalno upotrebimo sve raspoloživo vrijeme, trud i resurse kako bi sve snove pretvorili u stvarnost, te kroz najbolju evropsku i svjetsku praksu stvorili bolju budućnost za razvoj fudbala. U ovoj godini krećemo i sa izradom strategije razvoja ženskog nogometa/fudbala koja će zasigurno doprinijeti boljoj organizaciji, a samim tim i razvoju ovog segmenta nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini.“

Vico Zeljković se osvrnuo i na infrastrukturne projekte:

„Unaprijeđenje infrastrukture na nogometnim/fudbalskim stadionima u Bosni i Hercegovini je bio poseban izazov, pogotovo jer su se pojavljivale objektivne okolnosti koje su dodatno otežavale ovaj veliki projekat. Ono što je bilo nezamislivo, uz punu podršku UEFA i FIFA polako postaje realnost. I kao što smo na prethodnoj skupštini obećali postajemo svjedoci najvećeg infrastrukturnog pomaka koji je NS/FS BiH ostvario u svojoj višedecenijskoj istoriji, a tiče se direktnog ulaganja u klubove i klupsku infrastrukturu širom Bosne i Hercegovine. Stadioni FK Velež, FK Sarajevo, FK Sloboda, FK Tuzla City i FK Borac omogućavaju odigravanje nogometnih/fudbalskih priredbi na izuzetno visokom nivou, te su se stvorili uslovi za kvalitetan rad svih klupskih selekcija i razvoj „grassroots“ bazičnih programa.“

Čelni čovjek Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine govorio je i o edukaciji i nacionalnim selekcijama:

„Moram da istaknem da smo kroz usklađivanje programa edukacionog centra sa UEFA i uvođenjem novih programa edukacije u prethodnoj godini edukovali prvu generaciju od skoro 150 trenera sa UEFA C licencom, osposobljenih za rad sa najmlađim kategorijama. Takođe je iškolavana i prva generacija trenera kroz UEFA A elite youth program, koji će dodatno poboljšati rad u elitnim omladinskim selekcijama, a koji će u konačnici podići i kvalitet nogometaša/fudbalera za sve reprezentativne selekcije.

Trinaest reprezentativnih selekcija svih uzrasta je branilo boje BiH širom Evrope i svijeta, te uzelo aktivno učešće kako u kvalifikacionim, tako i prijateljskim mečevima. Ženska „A“ reprezentacija je ostvarila plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u nogometu/fudbalu za žene koje se održava u Australiji i Novom Zelandu, ali je nažalost izostao taj posljednji korak. Muška „A“ reprezentacija BiH je u prethodnoj godini na zadovoljstvo svih ostvarila plasman u elitnu A grupu UEFA Lige nacija, te kroz ovo takmičenje i prvo mjesto obezbijedila i baraž za UEFA Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024., koje se nadam se neće biti potrebno.“


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Zeljković još dodaje:

„Ono što smo prethodne godine najavili da će BiH prvi put u svojoj istoriji biti domaćin jednog takmičenja pod okriljem UEFA je takođe postalo realnost. UEFA Evropsko prvenstvo za žene U-17 je uspješno organizovano i od strane UEFA smo dobili najveće pohvale za organizaciju i posvećenost, te je navedeno takmičenje bilo najposjećenije do sada. Naše opredjeljenje da ovo ne bude samo „ad hoc“ situacija iskazali smo i slanjem aplikacije za organizaciju UEFA Evropskog prvenstva za muškarce ili žene U-19 koje bi se ukoliko dobijemo organizaciju održalo u BiH 2026. godine.“

Sjednici su prisustvovali član FIFA odjela za nacionalne selekcije Lorenzo Cavallari i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Jozef Kliment, koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini. Oni su, također, čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora NS/FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini, te na uspješnoj organizaciji Evropskog prvenstva za kadetkinje. Gost na sjednici bio je i generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini Tarik Trbić.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je sjednici prisustvovalo 58 delegata, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine su usvojili:

Odluku o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH;

Odluku o prestanku rada Odbora za savjetovanje i posredovanje i prestanku svojstva počasnog predsjednika.

Izvještaj o radu NS/FS BiH za 2022. godinu;

Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2022. godinu;

Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2022. godinu;

Plan rada NS/FS BiH za 2023. godinu;

Plan prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu.

U okviru izmjena i dopuna Statuta NS/FS BiH, između ostalog, usvojena je i Odluka o ukidanju odredbe iz člana 17. kojim je bilo regulisano pitanje osnivanja, nadležnosti i rada Odbora za savjetovanje i posredovanje NS/FS BiH, kao i uloga počasnog predsjednika NS/FS BiH. 



Budući da je Generalna Skupština usvojila odluku o izmjenama i dopunama statuta kojom je između ostalog odlučeno da više ne postoji potreba za postojanjem Odbora za savjetovanje i posredovanje i djelovanjem počasnog predsjednika NS/FS BiH, time prestaju sva dalja prava i obaveze po tom osnovu.

Skupština je nakon usvojenih odluka prema dnevnom redu današnjeg zasjedanja uspješno okončala svoj današnji rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.