ZENICA

Čelik osigurao plasman u baraž za Prvu ligu FBiH, a uskoro će imati i deblokiran račun

Drago mi je da postepeno dižemo formu, rekao je Duvnjak

Sa konferencije za novinare NK Čelik. Fena

FENA

12.5.2023

Gostujućim trijumfom u srijedu kod sarajevske Mošćanice rezultatom 6:0 nogometaši Čelika osigurali su, četiri kola prije kraja regularnog dijela, matematički prvo mjesto u Drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine – grupa Centar te su izborili i baraž za plasman u Prvu ligu FBiH.

Mladi zenički trener Armin Duvnjak istakao je kako su na Ilidži odigrali odličan meč te zasluženo savladali Mošćanicu, koja je, dodao je, ove sezone igrala ozbiljan nogomet, a pogotovo na svom terenu.

- Drago mi je da postepeno dižemo formu. Ono što pričamo posljednjih sedmica. Evo, posljednje tri utakmice imamo gol-razliku 15:0 u našu korist i mislim da u najbitnijem dijelu sezone dolazimo do prave forme.

Iskreno, unazad i dva mjeseca, pojedine utakmice koje i nisu izgledale možda najbolje, drago mi je da smo pobjeđivali. Ali, mislim da je i to neka snaga ekipe - kazao je danas na press konferenciji trener Duvnjak.

Zeničani će sutra na svom terenu, u okviru 27. kola, ugostiti zavidovićku Krivaju (17.30 sati), kada će pobjeda također biti cilj i imperativ za tim Čelika. To su, kazao je Duvnjak, dužni svojim navijačima.

- Pozvao bih navijače da nas podrže u sutrašnjem meču i da zajedno slavimo još jednu pobjedu. Nema potrebe da dižemo neku veliku euforiju. Ne potcjenujući nikoga, jeste treći rang, ali isto tako potcrtavam da mnogi naši igrači nisu bili profesionalci pa samim tim mislim da je ovo veliki uspjeh.

Ali, mi ćemo za neko, malo veće slavlje imati pravo da to i uradimo tek nakon druge utakmice baraža- podvukao je Duvnjak.

U ime ekipe svima u klubu i oko tima zahvalio je Eldar Sivac, koji je najavio da će sutra nastojati pobijediti i Krivaju, kao i sve preostale utakmice do kraja sezone, jer žele da “puni samopouzdanja uđu u utakmice baraža za Prvu ligu FBiH”.

Direktor Emir Ćerim osvrnuo se na proces deblokade računa preduzeća, u sklopu kojeg su isplatiti 22 blokade te do čega im je preostalo “još 16 blokada”, odnosno isplatiti 193.532,27 KM. Za podmirenje kompletnog iznosa, dodao je, nedostaje im oko 10.000 KM, koje planiraju obezbjediti na sutrašnjem meču protiv Krivaje te naredne sedmice isplatiti i sve preostale blokade

- Ostaje da, nakon toga, svi ti povjerioci pošalju dopise sudu da su isplaćeni. Nakon toga sud obavještava banke te se skidaju blokade. To je zaista veliki process, koji zavisi od dosta ljudi. Mi urgiramo koliko možemo i koliko stižemo, ali nije sve do nas.

Nažalost, mislim da se nećemo stići prijaviti na javni poziv Zeničko-dobojskog kantona, ali javni poziv će biti raspisan i u septembru, kada će sigurno, u tom momentu biti deblokiran račun te se prijaviti. Očekujemo, konačno, konkretnu pomoć najvećem sportskom klubu u našem kantonu - kazao je Ćerim.

Neplanirani advokatski troškovi, za koje su isplatili više od 80.000 KM, dodatno sui m otežali osiguranje novca za isplatu svih obaveza, ali su u tom procesu obaveze u iznosu od 1.200.000 KM, sveli na gotovo 400.000 KM.

- To je, stvarno, ogroman posao, koji je iziskivao dosta truda, rada, borbe, pregovora…Ali, evo, iskreno se nadam da bi u narednih 10, maksimalno 15 dana NK Čelik mogao isplatiti sve blockade te konačno deblokirati račun- najavio je Ćerić. Uvjeren je da neće imati problema za osiguranje licence za Prvu ligu FBiH.

Čelik ima 69 bodova, odnosno omjer 22 pobjede, tri remija i jedan poraz te gol razliku 79:10. Dugoplasirana Kolina ima 56, visočka Bosna 55, Famos 54 boda…Zeničani su do sada jedini tim od četiri druge lige FBiH koji su osigurali plasman u baraž, a rivala za polufinalni meč saznat će žrijebom. Pobjednici polufinalnih parova, koji će igrati dva mečeva- kod kuće i u gostima, automatski će osigurati i plasman u Prvu ligu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.