LIGA PRVAKA

Zvjezdan Misimović za "Avaz“: Inter ima kvalitet, o Džeki je suvišno govoriti

Problem je što kada dolaziš iz male države i reprezentacija nije na velikim takmičenjima, onda nisi na toj velikoj sceni, ali Džeko ima brojne rekorde

Misimović: Jedan od najzaslužnijih za Tahirovića. N/FS BiH

16.5.2023

Oči svih ljubitelja fudbala večeras će biti uprte u Milano, gdje će revanš utakmicu polufinala odigrati Inter našeg Edina Džeke i Milan Radeta Krunića. „Nerazuri“ imaju prednost iz prvog meča (2:0), a o šansama „Rosonera“ da se vrati u igru za „Dnevni avaz“ govorio je Zvjezdan Misimović.

Proslavljeni bh. fudbaler, a sada direktor „A“ reprezentacije naše zemlje ističe kako je u fudbalu sve moguće, međutim, pitat će se i Inter.

- Generalno, sve je moguće u fudbalu, ali mislim da Inter ima toliko iskustva i kvaliteta. Normalno, derbi je drugačiji, ali bit će jako teško – istakao je Misimović.

Bosna i Hercegovina će sigurno imati finalistu, sada je pitanje da li će to biti Edin Džeko ili Rade Krunić. Džeko je u prvom meču briljirao i privukao pažnju svjetske javnosti.

- O Džekinim kvalitetima je suvišno govoriti. Mislim da je normalno da u tim godinama radi još više. Sazrio je, zna svoje tijelo najbolje, svoju igru i to se vidi. Zato je još tako uspješan u tim godinama – navodi Misimović.

Sjajni Tahirović

Za Džeku se često kaže da je tokom svoje karijere bio potcijenjen. Mnogo toga mu se spočitavalo, a „Dijamant“ je sijao i rušio rekorde.

- Pa šta ja znam, potcijenjen. Problem je što kada dolaziš iz male države i reprezentacija nije na velikim takmičenjima, onda nisi na toj velikoj sceni, ali Džeko ima brojne rekorde. Tako da ga fudbalski svijet dobro zna – naglasio je legendarni bh. reprezentativac koji je s Džekom igrao i u Volfsburgu.

Mladi Benjamin Tahirović odigrao je sjajnu utakmicu za svoju Romu u nedjelju protiv Bolonje, a dobio je i pohvale čuvenog Žozea Murinja (Jose Mourinho). Tahirović je, zahvaljujući sjajnom radu Misimovića i selektora Hadžibegića, odabrao igrati za BiH umjesto Švedske.

- Imao je teži period gdje nije igrao, ali je sada za vikend pokazao da se na njega može računati i u takvom klubu kakva je Roma. Tako da sigurno drago nam je što se odlučio igrati za nas i što će dugo biti dio naše priče.

Mislim, generalno na svakoj poziciji kvalitetan igrač bi nam dobro došao. Uvijek smo malo kroz historiju imali problema na poziciji zadnjeg veznog, nismo imali klasnog igrača, osim možda Rahimića. Tako da nam je drago da imamo tako kvalitetnog i perspektivnog igrača – kazao je Misimović.

Novi izazovi

Za mjesec dana nas očekuju nove utakmice reprezentacije. „Zmajevi“ će prvo gostovati Portugalu (17. juna), a tri dana kasnije dočekat će Luksemburg.

- Kvalifikacije smo otvorili fenomenalno, pokazali smo jako dobru, kolektivnu igru i navijači su to osjetili. Dugo nisam doživio takvu atmosferu navijača na Bilinom polju. Drugu utakmicu smo naivno izgubili, rekao bih. Slovačka sigurno nije bolja ekipa, nije ni nešto specijalno odigrala, ali nas je jeftino pobijedila – rekao je Misimović i dodao:

- Portugal je fenomenalno otvorio kvalifikacije. Bit će jako teško tamo, imaju dosta kvaliteta i veliki su favoriti u grupi, ali moramo pobijediti Luksemburg kući. Ne zanima nas ništa drugo osim pobjede i minimalni cilj iz ove dvije utakmice su tri boda. Igrači, stručni štab i svi oko reprezentacije imaju jedan cilj – plasman na Evropsko prvenstvo – poručio je Zvjezdan Misimović za „Dnevni avaz“.

Novi reprezentativci

Misimović, selektor Hadžibegić i stručni štab prate brojne igrače, što u domaćem prvenstvu, što i u dijaspori.

- Nezgodno je što nemamo prijateljskih utakmica i ne možemo mnogo eksperimentisati jer je ulog veliki – kvalifikacije za EP, ali pokušavamo koliko možemo da osvježimo tim i zovemo nove igrače. Ali nije samo zvati nove, mlade, nego treba zvati kvalitet.

- I ovi ranije što su bili nisu „za baciti“, tu su, računamo na njih. Kod nas nema mladih i starih igrača, ima samo kvalitetnih i manje kvalitetnih – rekao je Misimović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.