TROFEJ IZ 2013.

Italijani se prisjetili titule rimskog kluba, ništa ne bi bilo moguće bez legendarnog "Zmaja"

Lacio je u finalu Kupa savladao Romu, a gol odluke dao je Senad Lulić

Slavlje igrača Lacija. Twitter

25.5.2023

Italijanski "Corriere dello Sport" prisjetio se ekipe Lacija koja je 26. maja 2013. godine pobijedila ljutog rivala Romu (1:0) i osvojila Kup.

Lacijali su došli do trofeja ispred nosa "Vučici", a ništa ne bi bilo moguće bez bivšeg reprezentativca BiH Senada Lulića koji je pogodio u 71. minuti. 

Zanimljivo, Lacio je tada predvodio Sarajlija Vladimir Petković, dok Miralem Pjanić nije ulazio u igru u ekipi Rome.

Lacio je spreman za proslavu 26. maja . Učinit će to na desetu godišnjicu pobjede nad Romom u Kupu Italije, ali i u nedelju, 28., na stadionu sa svim navijačima i protagonistima tog nezaboravnog popodneva. 

Ali šta se dogodilo sa igračima herojima koji su bili na terenu u tom finalu?

Federiko Marketi (Federico Marchetti), je potpisao sa Specijom prošlog januara. Taj 26. maj 2013. jedan je od najvećih trenutaka u njegovoj karijeri.

Odbranu Lacija tada su činili Konko, Biava, Cana i Radu. Konko, bek iz Marseja, koji sada ima 39 godina, je trener tima Đenove do 16 godina. 

Biava, rođen 1977. godine, završio je karijeru u Atalanti nakon pobjede u Kupu Italije, na korak od svog doma. Lorik Cana je ostao živjeti u Rimu (nakon što je dvije sezone nosio dres Nanta). On je kolumnista albanske TV. A tu je i Radu, jedini još uvijek u plavo-bijelom timu. On će se u nedjelju oprostiti, piše "Corriere dello Sport".

Objava "Corriere dello Sport". Screenshot

Kandreva (Candreva) sa 36 godina i dalje igra kao mladić . U Salernitani ove godine 34 nastupa, 6 golova i 4 asistencije. Servirao je pobjedničku asistenciju za Lulića. 

Nakon putovanja po svijetu, Onazi je raskinuo ugovor sa Kasertanom kako bi potpisao sa East Rifom, timom koji igra u Premijer ligi Bahreina. 

Ledesma je završio fudbal koji je igrao 2019. u dresu Pro Piaćence. Hernanes pravi vino u Pijemontu.

"Corriere dello Sport" piše kako Senad Lulić trenutno živi u Švicarskoj, gdje je posvećen porodici.

Tu je i Kloze (Klose), šampion. Dao je otkaz u Laciju, njegova trenerska karijera još nije krenula. Posebno priznanje za Stefana Maurija, kapiten tog historijskog Lacija i ušao je tek u drugom poluvremenu te utakmice. Danas je sportski agent.

Podsjetimo, Lulić je karijeru završio prije dvije godine. Za Lacio je odigrao 282 utakmice, a prethodno je nastupao za Jang Bojs, Grashopers, Belinzonu i Čur 97.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je sakupio 57 nastupa i postigao je četiri pogotka. Bio je jedan od glavnih igrača zlatne generacije "Zmajeva" koja je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.