FA KUP

Dupla kruna za Siti: Gundoan sa dva gola donio Građanima novi trofej

Gradski rivali su priuštili odličnu utakmicu u finalu najstarijeg engleskog takmičenja

Slavlje igrač Sitija - Avaz
Bruno Fernandes: Nakon poraza u finalu FA kupa - Avaz
Gundoan: Postigao ponovo gol  - Avaz
Bruno Fernandes: Pogodio za Junajted - Avaz
Gundoanov šut za pogodak - Avaz

3.6.2023

Mančesterski rivali Siti i Junajted su se po prvi put u historiji susreli u finalu FA kupa, a u historijskom meču slavili su rezultatom 2:1.

Rivali su se ove sezone sastali dva puta u okviru engleske Premijer lige, a obje ekipe su slavile po jednom. Siti je pobijedio na Etihad stadionu 6:3, dok je Junajted bio uspješniji na Old Traford rezultatom 2:1.

Ova utakmica je počela na nevjerovatan način. Poslije samo 13 sekundi Siti je poveo, što je najbrži pogodak u historiji finala ovog takmičenja.

Loptu sa centra je Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan) dodao do golmana Ortege koji ju je degažirao na polovinu Junajteda i koja je došla do norveškog napadača Erlinga Halanda (Haaland) koji je spustio za Gundona, a njemački reprezentativac je odličnim volejom matirao golmana Davida de Heu (Gea). 

Gol je došao iz penala koji je iznudio Aron Van Bisaka (Aaron Wan Bissaka) koji je krenuo glavom loptu vratiti u šesnaesterac, ali je pogodila Džeka Griliša (Jack Grealish) u ruku. Nakon konsultovanja sa sudijama iz VAR sobe, penal je dosuđen za Junajted.

Realizovao ga je Bruno Fernandes kapiten ekipe iz crvenog dijela Mančestera na današnjoj utakmici. 

Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan), strijelac prvog gola za "Građane", pogodio je i drugi put na utakmici u 51. minuti.

Ovoga puta mu je asistirao Kevin De Brujne (Bruyne) iz slobodnog udarca, a lopta je poslije udarca fenomenalnog Nijemca odskočila dva puta i tako dobila nezgodnu putanju za golmana "Crvenih đavola". 

Postigao je Gundoan i treći pogodak na utakmici u 71. minuti, ali je taj gol poništen zbog ofsajda.

Do kraja utakmice obje ekipe su imale po još nekoliko šansi da dođu do gola, ali se na tome sve zaustavilo. 

Mančester siti je pobjedom u finalu FA kupa došao do duple krune, pošto su već ranije u ovoj sezoni osvojili Premijer ligu, a poznato je već da će se boriti sa milanskim Interom u finalu Lige prvaka i za treći trofej u ovoj sezoni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.