VELIKE KARIJERE

Zbog Zlatana se i zaplakalo: Fudbalske legende koje su se oprostile u posljednjih godinu dana

Kada je držao oproštajni govor plakali su navijači, njegovi saigrači, a zaplakao je i sam Ibrahimović

Kvaljarela, Ibrahimović i Pike: Otišli u penziju. AP / Twitter

9.6.2023

Legendarni Zlatan Ibrahimović prošle nedjelje šokirao je fudbalsku javnost kada je objavio kraj karijere. 

Jedan od najboljih napadača svih vremena je uzeo mikrofon pred 80.000 ljudi na San Siru i objavio da je njegovoj karijeri došao kraj i da ide u zasluženu penziju.

Nedostajat će popularni Ibra. Njegova karijera je sinonim za spektakularne golove, maestralne poteze i izjave kojima je nasmijao mnoge. 

Kada je držao oproštajni govor plakali su navijači, njegovi saigrači, a zaplakao je i sam Ibrahimović.

Od fudbala su se nedavno oprostila još dva sjajna igrača. Donedavno najstariji igrač Hoakin Sančez (Joaquin Sanchez) je otišao u penziju.

Legendarnom Špancu je priređena sjajna oproštajna utakmica na kojoj su zaigrali, između ostalih, legendarni Raul, Rud van Nistelroj (Van Nistelrooy), Iker Kasiljas (Casillas), Serhio Ramos (Sergio), Guti, Santi Kazorla (Cazorla), Denilson, Žulio Baptista (Julio)...

Hoakin je, osim za Betis, igrao za Valensiju, Malagu i Fiorentinu.

Hoakin na rukama bivših saigrača i rivala. Facebook

Kraj sezone je donio oprošaj i Fabija Kvaljarela (Quagliarella), čuvenog napadača italijanskog Kalča.

Kvaljarela se u pretposljednjem kolu oprostio od navijača Sampdorije, a onda je posljednji meč odigrao protiv Sasuola. 

Iskusni napadač je karijeru počeo u Torinu, a igrao je još za Fiorentinu, Askoli, Udineze, Napoli, Juventus i Sampdoriju.

Kvaljarela: Legenda Kalča. AP

Tiho je, bez velike pompe u penziju otišao i Emanuel Adebajor (Emmanuel Adebayor). Čuveni napadač iz Toga je karijeru završio u svojoj domovini, u Semasiju.

Pamtimo njegove partije u dresu Arsenala, ludu proslavu pogotka za Mančester siti protiv Arsenala, transfer u Totenhem, ali i odlazak na posudbu u Real Madrid.

Karijeru je počeo u Mecu, a igrao je još i za Monako, Kristal Palas, Bašakšehir, Kajserispor i paragvajsku Olimpiju.

Početkom 2023. godine u penziju je otišao još jedan fudbaler koji je tokom karijere igrao za Real Madrid i Totenhem. Radi se o Velšaninu Geretu Bejlu.

Bejl je s Realom osvojio sve što je mogao, a onda se zasitio i odlučio da se želi posvetiti drugim stvarima. On je karijeru počeo u Sautemptonu, a završio je u Los Anđelesu.

Bejl: Sve osvojio s Realom. AP

Još jedan Realovac je odlučio prekinuti karijeru prije roka, a to je Mesut Ozil. Nijemac turskog porijekla je imao mnogo povreda u posljednje vrijeme, pa je odlučio da je kraj.

Bio je prvak svijeta s Njemačkom 2014. godine, ali mu je izmakao trofej Lige prvaka. Real je napustio uoči sezone u kojoj će Madriđani osvojiti popularnu "Decimu". 

Igrao je još za Šalke, Verder Bremen, Arsenal, Fenerbahče i Istanbul Bašakšehir.

Ozil: Osvojio Mundijal 2014. godine. Twitter

I kraj prošle godine označio je završetak dvije sjajne karijere. U penziju su otišli i Barcelonin defanzivac Džerar Pike (Gerard Pique), te sjajni Frank Riberi (Franck Ribery) koji je karijeru završio u italijanskoj Salernitani.

Pike je u karijeri igrao, osim za Barcelonu, još za Mančester junajted i Zaragosu. On je sa Španijom osvojio Mundijal 2010. i Evropsko prvenstvo 2012. godine.

S druge strane, Riberi je tokom karijere nosio dresove Bolonja, Alesa, Bresta, Meca, Galatasaraja, Marseja, Bajerna, a onda je stigao u Italiju gdje je nastupao za Fiorentinu i Salernitanu.


Pike i Riberi: Zaslužena penzija. AP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.