TRANSFERI IZ BIH

Dal Varešanović donosi milionsku zaradu Sarajevu, ali ne i rekord: Cimirot i dalje na vrhu

U Tuzli se još sjećaju Husejinovića i Verdera. Štilić donio najveću odštetu Željezničaru

Varešanović: Otišao u Rizespor. FK Sarajevo

10.8.2023

Predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić je putem društvenih mreža poželio sreću Dalu Varešanoviću i tako potvrdio njegov odlazak s Koševa. Varešanović će karijeru nastaviti u turskom Rizesporu, a bordo tim će na ime njegovog transfera inkasirati oko 2 miliona KM.

Milionski transferi

Iako je Varešanović napravio vrijedan transfer, naročito za standarde Premijer lige BiH, ovo nije rekordan transfer u našem fudbalu. Rekord drži još jedan bivši fudbaler Sarajeva i reprezentativac BiH Gojko Cimirot, koji je 2015. godine otišao u PAOK za oko 2,6 miliona KM.

Cimirot: Otišao u PAOK za 2,6 miliona. Facebook

Said Husejinović je svojevremeno napravio veliki transfer. On je u sezoni 2008./09. iz redova Slobode otišao u slavni Verder iz Bremena koji je za njega platio 1,8 miliona KM.

U istoj sezoni Semir Štilić je iz Željezničara otišao put Poljske, a „Plavi“ su za njegov transfer zaradili 1,2 miliona. Za sličnu cifru je Andrej Đokanović prošlo ljeto otišao u turski Ankaraguču. Zrinjski je na ime transfera Ivana Bašića dobio od ruskog Orenburga 1,1 milion KM i to je najveći izlazni transfer „Plemića“.

Husejinović i Štilić: Vrijedni transferi. Facebook

Na listi najvećih transfera slijede još dva s Grbavice. Riad Bajić i Amir Hadžiahmetović su u razmaku od samo pola godine u sezoni 2015./16. za po milion KM otišli iz Željezničara u Konjaspor. Milion je Borac dobio za Vladana Danilovića od Nacionala u sezoni 2020./21.

Pristojne odštete

Iz naše lige „u svijet“ otišlo je još nekoliko fudbalera za pristojan novac. U sezoni 2018./19. iz bh. prvenstva napravljena su tri transfera vrijedna po 900.000 KM.

Bivši reprezentativac BiH Darko Todorović je iz Slobode otišao u redove slavnog Salcburga, Elvir Koljić iz Krupe u Univerzitateu Kraioviju, dok je Anel Šabanadžović stopama svog oca Refika pojačao redove atinskog AEK-a.

Iste sezone Luka Menalo je za 800.000 KM prešao iz Širokog Brijega u Dinamo Zagreb koji je napustio ovog ljeta i otišao u redove Rijeke. Toliko novca je i Ankaraguču prošlo ljeto izdvojio za defanzivca Sarajeva Nihada Mujakića. Ibrahim Šehić je toliko koštao Mersin koji ga je doveo iz Željezničara u sezoni 2011./12.

Bordo „shop“ najbolji

Od nekoliko najvrednijih transfera Sarajevo je inkasiralo 6,6 miliona KM i po tome je prvo u našem prvenstvu. Prati ga Željezničar sa 4,9 miliona zarade od prodaje igrača. Zanimljivo je da je Sloboda na ime transfera naplatila 2,7 miliona, Zrinjski ima 1,1, Borac 1...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.